VAGYONVÉDELEM AZ ÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN: ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK, NÖVEKVŐ LÉTSZÁMHIÁNY

Magyarországon a piac nagyságához képest túl sok biztonsági cég tevékenykedik, túlkínálat van belőlük.  Ezért a fennmaradásuk érdekében, egy-egy megbízás megszerzése végett mélyen egymás alá licitálgatnak. Ennek következtében továbbra is jellemzően alacsonyak a vállalási árak. Olyannyira, hogy gyakran azokból nem lehet se tisztességes munkabért, se pedig járulékokat fizetni.

Német Ferenc – a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke – szerint „az igényesebb megrendelők, például pénzintézetek megfizetik a magasabb árakat, de ez szűk réteg, a többi területen maradt az öngyilkos árverseny. Rengeteg a bukócég, amelyek három hónap működés után eltűnnek, ezért a vagyonvédelemben a legnagyobb mértékű a feketefoglalkoztatás, és ezen az állam évente 40-50 milliárd forintot veszít.” A minimálbér kötelező emelése még tovább bonyolítja a helyzetet. „A közbeszerzésen elnyert megbízások általában több évre szólnak, ezeken nehéz lesz menet közben változtatni. A versenyszféra pedig az eddigi rezsi óradíjat se fizette meg, nemhogy majd a megemeltet.”

A rendezetlen munkaviszonyok, alacsony órabérek miatt pedig egyre nagyobb hiány van őrökből, egyre nehezebb jó munkaerőt találni. „Elöregszik a szakma, és sokan pályát módosítanak, hiszen a rendészeti szakmában most nagy a kereslet. Ott a büntetés-végrehajtás, a határrendészet, a rendőrség, ahol el lehet helyezkedni.” Utánpótlás sincs már, mert „megszűnt a munkaügyi központok által finanszírozott vagyonőri képzés” is.

Ezek ismeretében a jövő nem túl rózsás. „Előbb-utóbb megroppan a piac, a szakmai kritériumoknak sem tudunk megfelelni, miközben soha nem volt ilyen fontos a mindennapokban a biztonság. Hiszen a legtöbb helyen, áruházakban, bankokban, gyárakban, rendezvényeken rendkívüli helyzetben, az első percekben a biztonsági őrök intézkednek. Ha ezt jól teszik, akkor értékeket, életeket mentenek.”- nyilatkozta Német Ferenc a Zaol.hu munkatársának.

Kedves Olvasó!  Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

————

Az idézett részek forrása:

http://zaol.hu/gazdasag/elen-a-feketefoglalkoztatasban-1809308

10 Responses to VAGYONVÉDELEM AZ ÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN: ALACSONY VÁLLALÁSI ÁRAK, NÖVEKVŐ LÉTSZÁMHIÁNY

 1. jenei jános szerint:

  Nem kellenének az őrző védő cégek. Bármelyik cég saját maga is alkalmazhatna Biztonsági őröket.És már meg is lehetne oldani a béreket.Nem lenne aki le nyúlja a pénzeket. Ezeket kellene szorgalmazni.Tudok olyanokat akik igy dolgoznak és így jóval több a fizetésük.Így már sokkal többen dolgoznának nem hagynák el a szakmát: Erre kellene egy kicsit nagyobb figyelmet fordítani.

  • József szerint:

   Igazad van.

  • Szabo Schuller Denes szerint:

   Ne a fejvadaszok hatarozzak meg a biztonsagi orok beret,a vilagon mindenhol fizetnek ejjeli ,unnepi,nehezseg szerinti potlekot.Miert atlag berben fizetodik minden.A vagyonorseg feleloseggel jar.A biztonsagi cegek miert valtoztassak kethavonta a nevuket,kikerulve a torvenyt az adozassal kapcsolatosan.A regiseggel kapcsolatosan levont osszeget nem fizetik az allamnak,elkoltik es senki se felel erte mivel az illeto ceg nevet valtoztat es nem kivetheto torvenyileg.Ez a torvenytol megengeett lopas.Mikor lassa az uj munkaltato ,hogy egy ev alatt hat biztonsagi cegnel dolgoztam gyanussa valok.A balosagban ugyanannal a cegnel dolgoztam csak nevet valtoztatott.

  • Molos Krisztián szerint:

   Nagyon igaz sok cég csak lenyulja a pénzt. A munkavállaló pedig csak kínlódik a nevetséges fizetésből. Meg kellene szüntetni az hogy a fővállalkozó tovább adja a munkát.

 2. poseidon szerint:

  Valóban felhígult az állomány.20 éves alsó és középvezetői pályafutásom során a következők az okok. Az iskolázottság nem egyenlő az intelligenciával.Ergó a volt rendőr vagy húszdiplomás nem biztos,hogy ért is a vagyonvédelemhez! A másik probléma szociális jellegű.Míg lesznek nyugdíjasok /itt nem az 50ezer forintosra gondolok/ addig az órabérek is kevesek lesznek,hiszen kiegészítő jövedelemként ők 400-500ft/h-is bevállalják a munkát.A másik ok az alvállalkozói rendszer,mert ha ez nem lenne,akkor átlag netto 1000ft/h lenne az órabér minimál.Ezért van az,hogy portásként alkalmazzák a vagyonőrt,és jöhetnek az “olcsójóskák” akiket máshol nem alkalmaznak,vagy azért mert alkoholista,büdös stb stb.A felvállalási díjjakkal kapcsolatban a mai átlag 1400-1900ft-os felvállalási díjból simán adható lenne 1000ft-os órabér.De persze ha kell a nagyobb profit emelni kell.
  A megoldás nyilvánvaló lenne,a leírtaknak megfelelő szankciókkal.

 3. Pusztafi Attila szerint:

  Azt írja elesik az állam a bevételtől.Ennek ellenére ,ha bemész a Navhoz érdeklődni a saját helyzeteddel kapcsolatban ,azt a választ kapod,hogy ők nem tudnak mit kezdeni a biztonsági cégekkel..Vajon miért? kik állnak a háttérben? Más Magyarországon nem minden cégre vonatkoznak a munkaügyi törvények? Elmész felvételre ,nem kérik el a TB kis könyvet ,mint más rendes cégeknél,közlik veled ,hogy itt nincs fizetett szabadság ,sem táppénz!.Akkor hogy is van ez? Három ,négyhavonta megszüntetik a céget ,jog utód nélkül,új cégnév ,új székhely ,telephely .Nem tudnak utánuk nyúlni ,vagy nem akarnak! Mert szerintem a cégbíróságok nyilvántartásában megmaradnak a megszűnt cégek adatai. De elvállalod ,mert élni kell valamiből,van mondjuk négy éved a nyugdíjig,adsz be pályázatokat sehová nem kellesz ,marad az őrködés oda még jó vagy .Csak éppen elveszik az ott ledolgozott négy éved,enyivel kevesebb lesz a szolgálati időd. Ez a valóság!

 4. Ibag szerint:

  Hogy kik állnak a háttérben? Pintér és bandája,ezért nemváltozik semmi.Nekik így éri meg,így csinálhatják a többiek is.

  • Jura szerint:

   NAGYON igazad van!!! Amíg Ragyás Sanyi kezében van minden,addig ezen a téren nem lesz változás!!!(de lehet amúgy sem lesz).Pedig sok helyen több tíz-száz milliós értékekre vigyáznak,felelnek érte.Ja! És nincs aki érdemben képviselné ezt a tevékenységet.A kamara is csak egy pénz lenyúlás.

 5. Géza Tölgyesi szerint:

  Ami a közel 120.000 vagyonőrrel történik,arról
  kezdetek óta tud a NAV és a BM.
  Ismernek minden trükközést (adócsalást),a folytonos próbaidőt,a háromhavonkénti alvállalkozoi (legális) támogatott becsődölést! Semmit nem tesznek értünk,immáron húsz éve!!!…És ez a “mostohaság” valakiknek nagyon jövedelmező semmirekellés…

 6. Jóni Ferenc szerint:

  Kedves kollégák! Megbotránkoztató lessz amit írok de vállalom. A vagyonvédelmi tevékenység összes nehézségét, és gusztustalanságát mindannyian ismerjük. De ha egy kicsit magunkba nézünk akkor rájövünk hogy a szakmai szinvonal amit nyujtunk finoman szolva sem a legmagassabb. Ezért joggal mondja a megtendelő hogy “ezért nem fizetek többet”. Én a “ha a hegy nem megy Mohamedhez, Mohamed megy a hegyhez” gondolatban látom szakmánk felemelkedését. Ha magát a tevékenységet egy magas, mindenki által elismert szinvonalon, mint hivatás végeznénk. Akkor joggal kérhetnénk hogy minket is illesenek meg azok a bérek mint bármely más munkavállalót, és szerintem hosszútávon az alvállalkozó rendszer felszámolását érnénk el. De míg csak egymásra mutogatunk nem érünk el yemmit.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.