VAGYONVÉDELEM: A MUNKAADÓK EGY JELENTŐS RÉSZE NEM IS TÖREKSZIK A SZABÁLYOS MŰKÖDÉSRE

secu1

Az év első kilenc hónapjában a munkaügyi hatóság által végrehajtott ellenőrzések 13 %-a (1 753 db) érintette a személy- és vagyonvédelmi ágazatot.

A lezajlott ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett az ágazatban jelen levő foglalkoztatók sokszor a munkaidővel, nyilvántartási kötelezettséggel, munkabérrel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket sem tartják meg. A jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása miatt – a kereskedelmi ágazattal egyetemben – a vagyonvédelem területén kellett a legtöbb intézkedést hozniuk a munkaügyi felügyelőknek.


Továbbra is probléma, hogy az ellenőrzés alá vont munkáltatók a hivatalos, cégkivonatban szereplő címeken nem elérhetőek, nem vesznek tudomást az ellenőrzésről, a munkáltatókat nem érdekli a vizsgálatok kimenetele. Az ágazat munkáltatóinak jelentős része – többnyire a vagyonvédelmi ágazat kis- és középvállalkozásai – láthatóan nem is törekszik a szabályos működésre, sőt minden lehetséges eszközzel akadályozza az ellenőrzéseket.

Gyakran előfordul, hogy az ellenőrzésekkor a munkáltató kiléte is kétséges, a meghallgatott munkavállalók nem tudják megnevezni a foglalkoztatójukat. Sok az újonnan alakult cég, ahol az ügyvezető külföldi lakhellyel rendelkezik, megfigyelhető, hogy a legtöbb helyen a munkáltató személye két-három havonta változik. A vagyonvédelmi cégek általában budapesti székhellyel működnek, több alkalommal fiktív a székhelycím. Ebből adódóan a megkeresések ismeretlen helyre költözött jelzéssel érkeznek vissza. A vagyonvédelmi cégekkel szemben lefolytatott ellenőrzések, illetőleg eljárások általában hosszabb ideig tartanak, tekintettel arra, hogy a szükséges döntéseket általában hirdetmény útján, vagy kézbesítési vélelem beálltával kézbesíti a hatóság. A hatósággal együtt nem működő vállalkozások magas száma miatt ebben az ágazatban szükséges – a munkaügyi szankciókon túl – számos esetben eljárási bírságot is alkalmazni.
A munkavállalók jelentős részét az alvállalkozások számának korlátozását előíró jogszabály hatására munkaerő-kölcsönző cégek foglalkoztatják, azonban a munkáltatói jogokat a kölcsönvevő helyett általában a kölcsönbeadó gyakorolja, megtartva ezzel a korábban jellemző alvállalkozói jogviszony jelleget. Ennek keretében a kölcsönbeadó irányítja és ellenőrzi a munkavállalók munkavégzését és vezeti a munkaidő-nyilvántartást, sok esetben a munkavállalók előtt nem ismert a kölcsönbeadó vagy a kölcsönvevő személye. Az ellenőrzések sokszor fényt derítettek arra, hogy a kölcsönbeadók jogellenesen folytattak munkaerő-kölcsönzési tevékenységet, a munkavállalók munkaszerződésében megjelölt nyilvántartásba vételi szám ténylegesen nem is létezett.
Vannak azonban megyék (pl.: Komárom-Esztergom), ahol a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás – jogszabályváltozás miatt – a korábbi évekkel ellentétben jelentős mértékben csökkent.


Példa: Munkaügyi ellenőrzést tartottak a hatóság munkatársai egy heves megyei munkahelyen. Megállapításra került, hogy a munkahelyen a vagyonőri tevékenységet vállalkozási szerződés alapján X. Kft. mint fővállalkozó végzi. A fővállalkozó alvállalkozót vont be a feladat ellátásába, Y Kft., mint kölcsönvevő személyében. Az ellenőrzéssel érintett munkahelyen 3 fő vagyonőr munkavállaló foglalkoztatója a Z. Kft., mint kölcsönbe adó volt. Az ellenőrzés megállapította, hogy a kölcsönbe adó az általa foglalkoztatott 3 fő munkavállaló biztosítási jogviszonyának kezdetét az állami adóhatóság felé késedelmesen teljesítette, továbbá a munkavállalók részére az alapbéren felüli munkaszüneti napi és éjszakai pótlékokat nem fizette meg a vizsgált időszakban.

.

A teljes jelentés letölthető innen http://ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=476

.

Kedves Olvasó! Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

One Response to VAGYONVÉDELEM: A MUNKAADÓK EGY JELENTŐS RÉSZE NEM IS TÖREKSZIK A SZABÁLYOS MŰKÖDÉSRE

  1. TEGYÉTEK KÖZÉ HAD OLVASÁK AZ EMBEREK MIJEN GYEREK BÉRÉRT DOLGOZNAK A BIZTONSÁGI ŐRŐK. 400-420,forint..A MAI VILÁGBA NEM NEVETSÉGES????!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.