VÁDEMELÉSI JAVASLATTAL ZÁRULT A NYOMOZÁS A TÖBB EZER EMBERT MEGKÁROSÍTÓ MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐ BŰNSZERVEZET ÜGYÉBEN

secu1

Egy 2 éven át tartó nyomozás zárult most vádemelési javaslattal. 2013 szeptemberében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal valamint a Rendőrség egy példátlanul súlyos gazdasági bűncselekményt leplezett le. Az egyebek mellett költségvetési csalással, pénzmosással milliárdos kárt okozó bűnszervezet irányítóit és tagjait elfogták, az érintett cégek bankszámláit zárolták, a gyanúsítottak vagyonát lefoglalták. A 14 megyére kiterjesztett rajtaütésben 320 helyszínen ezren – rendőrök, a NAV pénzügyi nyomozói, a Merkúr Bevetési Egység, valamint a Terrorelhárítási Központ munkatársai – vettek részt.

A NAV Bűnügyi Főigazgatósága és a Rendőrség történetében is páratlan ügy felderítésén a két bűnügyi szervezet közös nyomozócsoportja a Heves Megyei Főügyészség irányításával dolgozott. A súlyos gazdasági bűncselekményeket elkövető bűnszervezet a gyanú szerint a magyarországi feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén.
A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott, a cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak. Mindeközben több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén, akik után többnyire nem fizettek járulékot, bevételeiket fiktív számlákkal ellensúlyozták. A bűncselekményekkel kárt okoztak az államnak és alkalmazottaiknak is. Az okozott kár nagysága majdnem öt milliárd forint. Ebből három milliárd forint térült meg a zár alá vételeknek, lefoglalásoknak, és az önkéntes megtérítéseknek köszönhetően.
Mivel az elkövetők a bűncselekményekből származó vagyont visszaforgatták a szervezet működésébe, ezért adócsalás, költségvetési csalás, munkáltatással összefüggésben elkövetett adócsalás, közokirat-hamisítás, és magánokirat-hamisítás mellett pénzmosás miatt is felelniük kell. Emellett a pénzügyi nyomozók bűnpártolás miatt is vádemelési javaslattal élnek.
Az eljárás érdekes adatai:
– 182 gyanúsítottat és 2057 tanút hallgattak ki,
– 121 cég érintett az ügyben,
– a nyomozás befejezéséig 20 cég önkéntesen megtérített több mint 325 millió forintot,
– a nyomozati anyag körülbelül 500 ezer oldalas,
– többek között zár alá került egy 10 millió forintos repülőgép is.


hír forrása: https://www.nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.