VÁDEMELÉSI JAVASLAT: VAGYONŐRÖKET ALKALMAZÓ MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐ CÉGLÁNCOLAT

sec2

Vádemelési javaslattal fejezték be a nyomozást a NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói egy tizenhat céget működtető, vagyonőri tevékenységgel foglalkozó baranyai bűnszervezet ügyében. A megalapozott gyanú szerint az elkövetők munkaerő-kölcsönzés címén manipuláltak a munkavállalóikkal, akik után járulékot sem fizettek. Ügyeskedéseikkel mintegy 800 millió forintot csaltak el.

A pénzügyi nyomozók 2014 májusában négy gyanúsítottat vettek őrizetbe, a bíróság az irányító férfi és egy testvérpár előzetes letartóztatását rendelte el. A három megyében, egyszerre negyven helyszínen zajló akciónak köszönhetően a költségvetésnek okozott kár teljes mértékben megtérült a mintegy 800 millió forint értékben lefoglalt, illetve zárolt készpénz, luxusautók, ingatlanok, bankszámlák és céges üzletrészek alapján.

A bűnszervezet célja a munkavállalók után fizetendő adók és járulékok, valamint az általuk nyújtott szolgáltatás utáni áfafizetés elkerülése volt. A láncolatban résztvevő vagyonőri és takarító cégek a munkákat alvállalkozói szerződések alapján vállalták és végezték el, havonta nagyjából hat-nyolcszáz alkalmazottal.

Módszerük lényege, hogy a munkavállalókat fiktív munkaerő-közvetítésről szóló szerződések alapján, a szervezet érdekeltségi körébe tartozó cégeken keresztül „vették kölcsönbe”. A stróman cégek a foglalkoztatottak után fizetendő járulékokat nem, vagy csak részben fizették be. Ezeket a cégeket és bankszámláikat rendszeresen váltották, azok valós munkaerő-kölcsönzéssel nem is foglalkoztak. A lecserélt társaságok egy részét ukránoknak adták tovább. A kölcsönadó cég által kiállított számla után a csalók az áfával csökkenteni tudták fizetendő adójukat.

Az így szerzett haszonnak körülbelül a felét kapták meg nettó munkabérként az alkalmazottak. Másik részét készpénzben felvették, és a bűnszervezet tagjai, illetve az alvállalkozói cégek vezetői között szétosztották.

Most a pénzügyi nyomozók huszonhárom gyanúsítottal szemben javasolnak vádemelést. A tizenkétezer oldalas nyomozati iratanyagot költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és közokirat-hamisítás bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt küldik vádemelési javaslattal a Baranya Megyei Főügyészségnek.

hír forrása:

http://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Vademelesi_javaslat_a20160509.html

Kedves Olvasó!  Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

2 Responses to VÁDEMELÉSI JAVASLAT: VAGYONŐRÖKET ALKALMAZÓ MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐ CÉGLÁNCOLAT

 1. Egy dolgozó szerint:

  Üdv El férne ez Országszerte.
  Mert én is ahol dolgozom ugyan ez van.
  Meg hasonól kolegáim akik dolgoznak.
  Nem értem minek ez a sok munkaerő kölcsönző?
  Miért nincsen az hogy amiket őrzünk vagy ahol dolgozunk közvetlen ők alkalmaznának.
  Be vállalják több ezer forintos órabérért a munkavállaló meg örüljön hogyha meg kapja a 400 forintot. Ja és még amiben megállapodnak még azt sem fizetik ki.Meg csúszás állandóan a pénzzel meg hiányos és még sorolhatnám.
  Ország szerte ha a Vagyonőrök összefognának biztos lenne eredménye.
  Nem menne be senki dolgozni menjen be az aki zsebre vágja a sok pénzt.Na mindegy ideje lenne felszámoltatni az egész csalót.
  Ja de itt Magyarországon aki dolgozik az nem él meg.
  Aki meg nem dolgozik az meg él mint hal a vízben teli van lóvéval és le húzza a koldustól a botot is.

 2. Sánta Tibor szerint:

  Szerintem te nem nagyon tudod ,miről szol a dolog. A megbizó nem hajlandó annyit fizetni amiből a teljes tiszta foglalkoztatást ki leht hozni. Sajmos amíg a mrgbízokat mem itélik el addig ez így fog menni.????

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.