ÚJABB MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZÉSSEL FOGLALKOZÓ BŰNSZERVEZET BUKOTT LE

s4

Több mint kétszáz millió forint kárt okozott a költségvetésnek egy borsodi cég mögött álló bűnszervezet, amely mintegy nyolcvan embert foglalkoztatott látszólag munkaerő-kölcsönzőkön keresztül, elkerülve a járulékok és az  áfa befizetését. A társaság vezetői és két könyvelőjük előzetes letartóztatásban vannak.

A főként Tiszaújváros környékén tevékenykedő vagyonvédelemmel és takarítással foglalkozó gazdasági társaságok vezetői kitalálták, hogy megspórolják a munkáltatással kapcsolatos közterheket, és a korábban szabályosan foglalkoztatott dolgozóikat papíron az általuk létrehozott munkaerő-kölcsönző cégekhez jelentették be. Ezeket a cégeket időszakonként lecserélték, azaz eltüntették. A stróman cégek, ha adtak is bevallást, járulékokat már egyáltalán nem fizettek. Mindezen felül a kölcsönbe adó cégek által kiállított fiktív számlák után még az általános forgalmi adót is visszaigényelték.

Az irányítóknak arra is volt gondjuk, hogy könyvelőkkel biztosítsák a cégek legálisnak látszó működését. Az ő feladatuk volt a munkavállalók be- és átjelentése, a bukócégek adótartozásának figyelése.

A rajtaütéskor az észak-magyarországi pénzügyi nyomozók informatikus kollégák bevonásával Budapesten, és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen huszonhárom helyszínen tartottak házkutatásokat. Ötvenmillió forint értékben három luxusautót és egy nagy értékű motorkerékpárt lefoglaltak, valamint negyvenhárommillió forint értékben zár alá vették a cég tulajdonosainak érdekeltségébe tartozó ingatlanokat, továbbá zároltak egy külföldi cég nevén lévő bankszámlát is. Mindezeknek köszönhetően az okozott kár várhatóan teljes egészében megtérül.

Az ügy gyanúsítottjai, két ügyvezető (egy nő és egy férfi) és a két könyvelőnő előzetes letartóztatásban vannak. A bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt akár húsz évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.

hír forrása:

http://nav.gov.hu/nav/sajtoszoba/hirek/Munkaero_kolcsonzesse20160324.html

Kedves Olvasó!  Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.