TOVÁBBRA IS SOK A FEKETÉN FOGLALKOZTATOTT ŐR

BIZTONSÁGI MOZGÓLÉPCSŐ

Az NGM Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya pár napja hozta nyilvánosságra a 2016. év I. felében végzett munkaügyi ellenőrzések tapasztalatait.

„Az ellenőrzések 12 %-a (1 346 db) érintette a személy- és vagyonvédelmet.  Az építőipar után itt történt a legtöbb munkaügyi bírság, többek között azért, mert az építőipar után ebben az ágazatban találták a legtöbb feketén foglalkoztatottat. (A dolgozók a feketefoglalkoztatás elterjedtsége miatt nagyon kiszolgáltatottak és gyakran a munkaadó olyan munkakört nyilvánít készenléti jellegűnek, mely a valóságban nem az, továbbá a munkavállalók még mindig ki vannak téve annak, hogy a munkáltatójuk sok esetben a tudomásuk nélkül folyamatosan változik.)

A bejelentés nélküli foglalkoztatással kapcsolatban az „adminisztrációs hiba”, „könyvelő mulasztása”, „próbamunka”, és „első munkanap” kifogások a legjellemzőbbek.

Egyes vállalkozások a munkavállalóikat hosszabb ideig is (akár heteken, hónapokon át) „próbamunkán” foglalkoztatják, munkaszerződés és bejelentés nélkül. A próbamunkának nevezett – valójában – próbaidő is a munkaviszony része, azaz erre hivatkozással a munkáltató nem mentesülhet a bejelentési kötelezettsége alól.

A nehezen megközelíthető munkahelyeken (főleg az építőipar és a vagyonvédelem esetében) a munkaadók egy része számít az ellenőrzések elmaradására és ezért tudatosan nem is jelentik be a dolgozóikat.

Az ágazatra jellemző a gyakori „munkáltató váltás” következménye az, hogy a munkavállalókat ugyan „átjelentik” az éppen aktuális vállalkozáshoz, de munkaszerződést írásban nem kötnek velük. Az őrök ezekben az esetekben sokszor nem is tudják, hogy az ellenőrzés időpontjában éppen ki is a foglalkoztatójuk….

Példa: “Jász-Nagykun-Szolnok Megyében 2016. május 7-én helyszíni munkaügyi ellenőrzést tartottak a hatóság munkatársai a rendőrséggel és az adóhatósággal közösen egy vízilabda mérkőzésen, majd rákövetkező nap egy futball mérkőzésen. A munkáltató képviselője mindkét ellenőrzési napon jelen volt és ügyfélként nyilatkozta, hogy 2016. év május 7. napján a vízilabda mérkőzésen 2 fő munkavállaló, 2016. év május 8. napján a futballmérkőzésen 12 fő munkavállaló egyszerűsített foglalkoztatás keretében végzett munkát. A vízilabda mérkőzésen két fő személy- és vagyonőr munkakörben foglalkoztatott munkavállaló egyszerűsített jogviszonyát a munkáltató nem jelentette be a helyszíni munkaügyi ellenőrzés megkezdését megelőzően.”

Kedves Olvasó! Neked milyen tapasztalataid vannak, mindig be voltál jelentve? (Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményi téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

Felhasznált forrás: http://www.ommf.gov.hu/

2 Responses to TOVÁBBRA IS SOK A FEKETÉN FOGLALKOZTATOTT ŐR

  1. Bíró Lajosné szerint:

    Sajnos ez így van Budapesten is. 3 havonta új a közvetítő cég.Nekünk őröknek nincs beleszólásunk. A számunkra kifizetett jövedelem nevetséges.

  2. Toka laca szerint:

    Sziasztok! Amit elinditotunk vállalkozás nem csak a megrendelő édekeit veszi figyelembe, ha nem a munkavállalok érdekeit figyelembe tartjuk. Igaz nem egyszerű most magyarországon munķát vállalni egy cégnek addig amig olyan cégek vannak a piacon akik fillérekér vállalnak munkát amiből persze nem tudják a járulékokat,vagy béreket kifizetni. Hát itt a megbizon múlik kit választ egy olyan link céget aki adó csaló vagy egy becsületesen müködöt.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.