TOVÁBBRA IS RENGETEGEN DOLGOZNAK FEKETÉN

secccccccc

A feketelista.hu tegnap nyilvánosságra hozott elemzésében azt írják, hogy napjainkban kb. négyszázezer munkavállaló dolgozik feketén, a foglalkoztatottak 10 százaléka nincs bejelentve.

A hazai feketegazdaságnak a teljes nemzetgazdaság teljesítményéhez viszonyított arányára csak tippelni lehet. A legtöbb elemző 20-22 százalékra teszi, ennek körülbelül a felét a feketén történő foglalkoztatás adja. Az ebből adódó adókiesés több száz milliárd forintra becsülhető. Ehhez képest a bírságolás meglehetősen „kíméletes”. Pedig az ebben érintett cégek az adófizetőkhöz képest jogtalanul jelentős gazdasági előnyhöz jutnak, és torzítják a piaci versenyt.

A munkaügyi ellenőrök érthető módon döntően a „legszennyezettebb” ágazatokat próbálnák “letisztítani”. Első helyen az építőipart, ahol a feketemunkások aránya az idén a tavalyihoz képest 3 százalékkal csökkent ugyan, de még mindig eléri a 34 százalékot. A személy- és vagyonvédelmi cégeknél ez az arány változatlanul 14, kereskedelemben pedig 11 százalékon áll. Nem véletlen, hogy az összes ellenőrzés mintegy háromnegyede erre a négy ágazatra koncentrált. A vendéglátó szektorban egy év alatt 8-ról 10 százalékra nőtt a feketén dolgozók aránya. A mezőgazdaságban ez az adat maradt a korábbi 7 százalékon, a feldolgozóiparban viszont sikerült 8 százalékról 5 százalékra csökkenteni.
Klasszikus értelemben feketefoglalkoztatásnak a szerződés és/vagy a munkaviszony adóhatósághoz történő bejelentése nélküli foglalkoztatás minősül. A szabálytalanságok jelentős része az úgynevezett egyszerűsített foglalkoztatáshoz kapcsolódik. Gyakori, hogy a lehetőségekkel visszaélve, a munkavállalót a bejelentett napokon kívül is foglalkoztatják, vagy csak a tényleges munkavégzés megkezdését követően jelentik be. Sok esetben – a kisebb adóterhek miatt – olyan munkaerőt alkalmaznak, akinek az egyszerűsített foglalkozáshoz nem lenne joga.

A feketemunka által a gazdaságilag gyengébb megyék  – Borsod-Abaúj-Zemplén, Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Csongrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg – a „legfertőzöttebbek”. A  legkevesebb feketemunkást a dunántúli cégeknél találták a revizorok A nagyvárosok között e téren  a főváros vezet. A legkevésbé érintett városok: Kaposvár (4), Tatabánya (6) és Szombathely (9) céggel.

A feketelista.hu teljes írása itt érhető el:

http://www.feketelista.hu/negyszazezer-munkavallalo-feketen-dolgozik-a-foglalkoztatottak-tiz-szazaleka-dolgozik-bejelentes-nelkul/

.

Kedves Olvasó! És te mit gondolsz a  fenti hírről? Téged már alkalmaztak feketén/szürkén?

(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.