ŐRNEK LENNI ANGLIÁBAN

Levél: “Bár itt sem fenékig tejfel az élet, de néhány szembeszökő különbséget tapasztaltam a hazai viszonyokhoz képest:

– Itt a SIA foglalkozik az engedélyek kiadásával. Ez egy független intézmény, bár a Home Office  – kb. mint a Belügyminisztérium –  ellenőrzése alatt van. A rendőrségnek az eljárásban  annyi szerepe van csak, hogy az engedélyt kérő erkölcsi bizonyítványát prezentálja.

– Amióta itt vagyok, még nem hallottam alvállalkozói foglalkoztatásról. Meggyőződésem, hogy itt ilyen nincs. Sajnos azt hiszem ez nem szakmai sajátosság, hanem gazdasági különbség függvénye. (pl. otthon a hosszú fizetési határidőt csak tőkeerős cégek képesek túlélni.)

– A képzés nincs túlmisztifikálva. Itt is gazdasági vállalkozások végzik, de a tananyag szinte szóról-szóra egységes. A vizsgára egy SIA felügyelő érkezik, s kb. hasonló körülmények között zajlik, mint otthon egy KRESZ-vizsga. Vagyis az űrlapok előre nyomtatottak, kitölteni kell, s sablonnal javítják.

– Törvény szabályozza, hogy ha egy vállalkozás elveszíti a szerződést a megbízóval, akkor az új nyertesnek át kell venni a dolgozót, az előzővel azonos szerződési feltételekkel.

– Max. 12 órás szolgálati idő van, természetesen a megrendelő igényeinek megfelelően lehet rövidebb is.

– Ünnepnapokat duplán fizetik (Bank Holiday, amiből évente kb. 8 van) Egyébként pedig egyes helyeken a vasárnapi szolgálati időt szokás premizálni, de nem mindenhol.

– Munkaruha, ivóvíz, szolgálati hely stb.…. probléma nem igazán jellemző, max. emberi mulasztásból. Van viszont gyakori ellenőrzés – korrekt és udvarias formában – és a hiányosságokat keményen szankcionálják.

– A helyi sajátosságokból adódóan nincs fegyveres szolgálat.

– Korrektnek mondható a kapcsolat a rendőrséggel, mindig segítenek, ha probléma van. (Elég, ha telefonon szólunk, és mondjuk, hogy segítségre van szükség.) Az azt követő procedúra az már más kérdés, mert megalapozottnak kell lenni minden intézkedésnek.

– A szerződésben rögzítve vannak a telephely, bolt… sajátosságai, valamint az elvégzendő kötelező feladatok. A biztonsági őr tehát nem csicskáztatható – annak ellenére, hogy természetesen itt is működik az emberi tényező.

Remélem, hogy e írásommal segítettem egy kicsit.”

.

Kedves Olvasó! Te már dolgoztál külföldön őrként? Ha igen, akkor milyen tapasztalataid vannak?
(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

3 Responses to ŐRNEK LENNI ANGLIÁBAN

 1. Roland Bánhegyi szerint:

  Üdv!
  A magyar vagyonőri igazolványt át lehet váltani UK licencre?

 2. József szerint:

  Illetve mennyibe kerül a kinti tanfolyam és vizsga és mennyi időt vesz igénybe a tanfolyam? Mennyire lehet ott kint elhelyezkedni biztonsági őrként?

 3. Jakab Zoárd szerint:

  Üdv!

  Meg tudnád mondani,te melyik cégnél voltál,és hol tetted le az SIA-t?
  Nekem már volt,és itthon tettem le,de már lejárt,és itthon nem tudom hol kell letenni.

  Kösz a választ előre is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.