MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐK ÁLTAL FEKETÉN FOGLALKOZTATOTT VAGYONŐRÖK

BIZTONSÁGI MOZGÓLÉPCSŐ

A Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztálya néhány nappal ezelőtt hozta  nyilvánosságra  a tavalyi év munkaügyi ellenőrzéseiről szóló beszámolóját. Ebben olvashatjuk, hogy az ellenőrzések 12%-a esett a személy- és vagyonvédelem területére.

Ez az ágazat adta 2015-ben a „feketemunkások” 13%-át, ami az előző évhez mért 10%-hoz képest növekedést mutat és továbbra is a „legfertőzöttebb” ágazatok között van.

A munkaügyi ellenőrzések alapján megállapítható, hogy a bejelentés nélküli foglalkoztatás mellett az ágazatban jelen levő foglalkoztatók a munkaidővel, nyilvántartási kötelezettséggel, munkabérrel kapcsolatos jogszabályi rendelkezéseket sem tartják meg. A jogviszony megszűnésével összefüggő igazolások kiállításának és kiadásának elmulasztása miatt – a kereskedelmi ágazattal egyetemben – a vagyonvédelem területén kellett a legtöbb intézkedést hozniuk a munkaügyi felügyelőknek.

Továbbra is probléma, hogy az ellenőrzés alá vont munkáltatók a hivatalos, cégkivonatban szereplő címeken nem elérhetőek, nem vesznek tudomást az ellenőrzésről, a munkáltatókat nem érdekli a vizsgálatok kimenetele. Az ágazat munkáltatóinak jelentős része – többnyire a vagyonvédelmi ágazat kis és középvállalkozásai – láthatóan nem is törekszik a szabályos működésre, sőt minden lehetséges eszközzel akadályozza az ellenőrzéseket. Gyakran előfordul, hogy az ellenőrzésekkor a munkáltató kiléte is kétséges, a meghallgatott munkavállalók nem tudják megnevezni a foglalkoztatójukat. Sok az újonnan alakult cég, ahol az ügyvezető külföldi lakhellyel rendelkezik, megfigyelhető, hogy a legtöbb helyen a munkáltató személye két-három havonta változik. A vagyonvédelmi cégek általában budapesti székhellyel működnek, több alkalommal fiktív a székhelycím. Ebből adódóan a megkeresések ismeretlen helyre költözött jelzéssel érkeznek vissza. A vagyonvédelmi cégekkel szemben lefolytatott ellenőrzések, illetőleg eljárások általában hosszabb ideig tartanak, tekintettel arra, hogy a szükséges döntéseket több esetben hirdetmény útján, vagy kézbesítési vélelem beálltával kézbesíti a hatóság. A hatósággal együtt nem működő vállalkozások magas száma miatt ebben az ágazatban szükséges – a munkaügyi szankciókon túl – számos esetben eljárási bírságot is alkalmazni.

A munkavállalók jelentős részét az alvállalkozások számának korlátozását előíró jogszabály hatására munkaerő-kölcsönző cégek foglalkoztatják, azonban a munkáltatói jogokat a kölcsönvevő helyett általában a kölcsönbeadó gyakorolja, megtartva ezzel a korábban jellemző alvállalkozói jogviszony jelleget. Ennek keretében a kölcsönbeadó irányítja és ellenőrzi a munkavállalók munkavégzését és vezeti a munkaidő-nyilvántartást, sok esetben a munkavállalók előtt nem ismert a kölcsönbeadó vagy a kölcsönvevő személye. Az ellenőrzések sokszor fényt derítettek arra, hogy a kölcsönbeadók jogellenesen folytattak munkaerő-kölcsönzési tevékenységet, a munkavállalók munkaszerződésében megjelölt nyilvántartásba-vételi szám ténylegesen nem is létezett.

Egyre több megyében tapasztalható (pl.: Komárom-Esztergom), hogy a munkaerő-kölcsönzés keretében történő foglalkoztatás a korábbi évekkel ellentétben jelentős mértékben csökkent. Ehhez képest viszont az utóbbi időben a kölcsönzési viszonyt felváltani látszik az ún. konzorciumi szerződés, melyben ugyanúgy megtalálható a több szereplő, mint korábban, de most egymás mellé rendelve, a konzorciumi szerepeket elosztva egymás között.”

 

Kedves Olvasó!  Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

forrás: http://www.ommf.gov.hu/index.php?akt_menu=172&hir_reszlet=504

4 Responses to MUNKAERŐ-KÖLCSÖNZŐK ÁLTAL FEKETÉN FOGLALKOZTATOTT VAGYONŐRÖK

  1. HATÁROZOTTAN ÁLITOM IGYIGAZ MINDEN. MÉRTNEM LEHET RENDÖRSÉGEL KÖZÖSEN TENNI VALAMIT!!!!!!

  2. Márta Éva szerint:

    Miért nem lehet megszüntetni az alvállalkozó szektort??? Miért engedik hogy 2-3 alvállalkozó lehúzza az emberek pénzét? Ugye adott egy cég..aki alkalmaz,aztánkapsz egy szerződést,ahol a cég már nem is szerepel csak az alvállalkozó..sajnos igaz hogy 3-4 havonta az is változik..úgyhogy már azt sem tudjuk kinél dolgozunk..ugyanis a fizetést persze a harmadiktól kapjuk akit nem is láttunk.No meg a szabadság..betegállomány egyéb juttatás sem jár..mint rendes bejelentett alkalmazottnak..elmehetsz,de pénzt nem kapsz..na ezen is változtatni kellene..no a fizetésekről meg nem is beszélve 400-450 ft szégyen..megélni nem lehet belőle..jah 360-órákkal minimum.aztán a munkahelyről visz a mentő..no röviden a szakmáról..lehet fehéríteni…

  3. vagyon vélemény 1381 szerint:

    Egyre több megyében tapasztalható…… az egész országban ez van tömören ennyi!!!

  4. Kiss János szerint:

    a munkaszerződésedben csak az van felsorolva mi a kötelességed a munkaköröd az nincs a fizetésed 10.ig van irva DE HA megkapod 15-én akkor ök voltak a kegyesek vérlázító,és akkor lehet gondolkodni kik maradnak meg ebben a szakmának nem nevezhető munkakörben lehet itt 800-1000 forintos órabéreket adni érettségi meg nyelv ismeret a követelmény de ki az a hülye ki elmegy rabszolgának??

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.