MI A JOGOS VÉDELEM? A VAGYONŐR MIKOR HIVATKOZHAT JOGOS VÉDELEMRE?

 .

sec3.

A személy- és vagyonőri tevékenység ellátásának a szempontjából rendkívül fontos fogalom a jogos védelem:
Nem büntetendő annak a cselekménye, aki a saját, illetve a mások személye vagy javai elleni jogtalan támadás megelőzése céljából telepített, az élet kioltására nem alkalmas védelmi eszközzel a jogtalan támadónak sérelmet okoz, feltéve, hogy a védekező mindent megtett, ami az adott helyzetben elvárható annak érdekében, hogy az általa telepített védelmi eszköz ne okozzon sérelmet.

Nem büntetendő az a cselekmény, amely a saját, illetve más vagy mások személye, javai vagy a közérdek ellen intézett, illetve ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához szükséges.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna akkor, ha
1. azt személy ellen
a. éjjel,
b. fegyveresen,
c. felfegyverkezve vagy
d. csoportosan
követik el;
2. az a lakásba
a. éjjel,
b. fegyveresen,
c. felfegyverkezve vagy
d. csoportosan
történő jogtalan behatolás, vagy
3. az a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen történő jogtalan behatolásként valósult meg.
Nem büntethető, aki az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépi túl. A megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől.

Jogos védelem esetén a jogtalan támadással szemben a megtámadott védekezése áll. A támadás rendszerint erőszakos magatartás, többnyire személy ellen irányul, de javak ellen is irányulhat. A megtámadott személynek joga van a jogellenes támadás elhárításához, és a védekezéshez. A jogellenes cselekmény következményeit a támadónak, azaz a jogellenes magatartást kifejtőnek kell viselnie. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a támadót valamilyen sérelem éri, annak következményeiért a védekező nem tehető felelőssé. Így nem tehető felelőssé a jogellenes támadást elhárító személy, ha a védekezéssel gondatlanul okoz bármilyen sérelmet, vagy szándékosan okoz kisebb vagy azonos sérelmet, mint aminek elhárítására törekedett.

.

Ha le kívánod tenni a vagyonőri különbözeti vizsgát, akkor a kabinetedu.hu oldalon regisztrálj! A tandíj befizetése után ott találod majd meg azt a tananyagot, amiből ez az idézet is származik!

.

(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.