INGYEN DOLGOZTATTÁK, NEM KAPTA MEG A MUNKABÉRÉT

Pár évvel ezelőtt nagy divatja volt az ingyenes próbanapoztatásnak. Azt hittem, hogy az állásra jelentkezők ilyen módon történő átverése ma már nem szokás. Aztán pár napja kaptam ezt a levelet:

„Az ……….-t messze kerüljétek el!!!! Betanulási nap nincs fizetve! Meg még voltam egy másik másik napot is  melózni, azt se fizették ki!!! Azzal az ürüggyel, hogy több napot már nem mentem hozzájuk dolgozni. …….”

Úgy látszik, mintha ebben az esetben betanulási nap néven bukkanna fel az ingyenes próbanapoztatás.


Volt, aki a levélírónál még rosszabbul járt (Ez egy régebbi történet!):

Levél: „Rátaláltam egy olyan hirdetésre, melyben épület őrzésére kerestek embereket. Felhívtam a megadott telefonszámot, s így sikerült is megbeszélnem velük, hogy már másnap kezdhetek. 3 napot próbanapoztattak, aztán elkérték az adataimat, elérhetőségemet, mondván, hogy majd értesítenek, hogy felvesznek-e. Azóta se hívtak.
Másoktól tudtam meg, hogy már hetek óta ezt csinálják ….. mindig újabb, és újabb, és újabb embereket dolgoztatnak INGYEN. Jelentkező balek mindig van. Ez egy nagy szemétség, a munkát keresők kihasználása!”

.

A törvény nem ismer olyat, hogy „próbanap”. Jogszabály írja elő, hogy az érdemi munkavégzésért kötelező fizetést adni, tehát nem lehet embereket ingyen foglalkoztatni!

A betanulási napról pedig azt írják a http://diakmunka.reblog.hu/post-022 oldalon, hogy „…amennyiben nem tanfolyam jellegű képzésről van szó, hanem a munkáltató a saját munkavégzési helyén a konkrét munkafolyamatokra tanítja be „újoncait”, akkor azt csak úgy teheti meg, ha erre az időre már munkaviszonyt létesít a munkavállalóval, és bért is fizet.”

.

Kedves Olvasó! És te mit gondolsz a levélben olvasottakról?

(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

2 Responses to INGYEN DOLGOZTATTÁK, NEM KAPTA MEG A MUNKABÉRÉT

  1. Debra szerint:

    Hol a munkaügyi felügyelet?
    Igaz is. A biztonsági cégek tulajdonosai elég magas beosztású politikai emberek. Ők, mindent megtehetnek!

    Lehet perelni… de utána nem kell munkát keresni a szakmában….

  2. kenéz kati szerint:

    A fiam nem volt bejelentve egy biztonsági cégnél,áruház őrzése volt.Három hónap után bejelentették,de utána három hónapig nem kapott fizetést.Bepereltem őket.Négy évig harcoltam a céggel.Minden hol alátettem nekik,ugyanis 87 emberrel tették ezt büntetlenül.A végén már belefáradtam.Ma már a csalók,más néven,de folytatják tevékenységüket.Jó az ügyvédjük.Senki sem árthat ezeknek a csalóknak. Sajnálom,hogy nem írhatom ki a cég nevét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.