HIÁNY VAGYONŐRÖKBŐL? 5 ÉV ALATT MAJDNEM ÖTVENEZREN TŰNTEK EL A SZAKMÁBÓL?

„…Egyre nehezebb jól képzett vagyonőrt találni. Öt év alatt mintegy ötvenezren tűntek el a szakmából. Egy részük kiöregedett, a többség azonban feketén vagy bújtatott státuszban dolgozik. Sok cég ugyanis a vagyonőröket portásként, recepciósként foglalkoztatja, akiknek nem kell megfelelniük a vagyonőrökkel szemben támasztott szakmai és jogi követelményeknek.” – nyilatkozta a Nol újságírójának Német Ferenc, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke.

És akik távoznak, azok miért távoznak a magánbiztonsági ágazatból? Egy (volt) őr gondolatai: „…Havi 300 óra munkával kerestem 80 ezer forintot, ha ezt visszaosztottam, akkor nem volt meg a minimál órabér sem. Szabadságra ha el is engedtek, ki soha nem fizették. Ha már nem bírtam állni, mert olyan beteg voltam, és ezért kértem pár napot, az arról szóló táppénzes papírt az orrom előtt tépték szét és nevetve mondták, hogy ez nem az a szakma, ahol táppénzt fizetnek. Dolgoztunk nyáron, dolgoztunk ünnepnap, dolgoztunk hétvégén, nem volt nyaralás, nem volt ünnep vagy hétvége a családdal. Ha az óvodás korú fiam látni akart, akkor az anyja behozta hozzám a munkahelyre. Munkaszerződésem kéthavonta változott, akkor mindig újabb alvállalkozónak lettem az “alkalmazottja”. Persze erről sok évvel később kiderült, hogy hamis szerződések voltak és hogy nem voltam bejelentve! Az adóhivatal még engem akart megbüntetni… Ezek után én úgy gondolom, hogy inkább éhen halok, de ebben a szakmában soha többé nem dolgozom!…”


És neked mi a véleményed? (Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )


NOL CIKK: http://nol.hu/belfold/eltunt-otvenezer-magyar-vagyonor-1602249

14 Responses to HIÁNY VAGYONŐRÖKBŐL? 5 ÉV ALATT MAJDNEM ÖTVENEZREN TŰNTEK EL A SZAKMÁBÓL?

 1. Varga Atila szerint:

  Nekem is ugyan z a vleményem,sajnos a munkáltatók sok mindent megengedhetnek maguknak,sok az oraszám kevés a PÉNZ! DE EZEN NEM FOG SENKI VÁLTOZTATNI SAJNOS!

 2. T.Lajos szerint:

  Amíg a cég 1950-3600 / órában vállalja fel a munkát és a vagyonőrnek 420-500 /órát fizet addig ne várja el senki hogy még kamarát is fizessek és még őrizzek is valamit ezeknek! Át képzés olcsóbb jobb munkahelyeket biztosítanak máshol! Inkább fizikai munkát vállaltam mint hogy éhen dögöljek a biztonsági cégeknél!

 3. jános kó ya szerint:

  jó lenne ha a rengeteg alvállalkozót megszüntetnék és emelnék az órabéreket !

 4. Deme Attila szerint:

  A probléma többrétegű. Ez jelenleg kényszer szakma. Az órabérek kevesek,még mindig az összes cégnél vannak bújtatott alvállalkozók. Komoly összefonódások vannak,nincs egy igazi érdekvédelmi szakszervezet,ami ki is állna az alkalmazottak mellett. Az órabérek aránya többrétegű. Egyrészt a megbizói fukarság,egyrészről a sok nyugdíjas vagy volt-aktiv hivatásos miatt akik a nyugdijjal együtt kevesebbel is beérik kiegészítő jővedelemként.Másrészt az emlitett alvállalkozói rendszer aki lefaragja a maga sarcát. Ne felejtsük el,ez külön szakma,hivatás.Mégis pl a rendőr alanyi jogon megkaphatja,oktatás nélkül a bizonyítványt. Még mindig nincs konkrét munkaügyi ellenőrzés,átvillágitás a vagyonvédelmi cégeknél.

  • diobioesz szerint:

   Attila!
   Én sem vizsgáztam,mint katona.30 évig szolgáltam a seregben,rengeteg szolgálatot adtam ez idő alatt,sőt őrségeket igazítottam el és felelősséggel ellenőriztem szolgálatom alatt.
   Ja,hogy ilyen 8 osztályos huszonévesek a BME vizsgabizottsága előtt vizsgázva,Biztonságszervezői szakképzettséget szereztem.Olvass utána ez több mint vagyonőri.Mikor kényszernyugdíjaztak 28.600 forinttal hagytam el a laktanyát.A két Gyermekem egyetemen tanult.
   Na most elmagyarázom! Mivel pénzt is szállítottam,elmentem egy rendőrség által szervezett vizsgára és felkészülés nélkül levizsgáztam,valamint lövészeten két 10-est és egy 9-est lőttem.
   13 évig középvezetőként dolgoztam egy cégnél!
   Figyelj! 180 órát leültem őrként.Egy hétig ügyeletes voltam ekkor pénzt is szállítottam,valamint 10-15 munkacsoportot irányítottam,ellenőriztem hetente egyszer nappal egyszer éjszaka ellenőriztem.
   Bírtál követni? Köszönöm!
   Add már össze hány órát dolgoztam! Meg fogsz döbbenni…
   Mielőtt azt mondanád,hogy ez 13 év volt csak,elmondanám,hogy nekem az átkosba is kemény volt és ott sem az órákat számoltam,hanem annyit mentem,hogy tisztességesen eltarthassam a családomat.Ez a férfi dolga.

   Ne,hogy már azt mond,hogy belehaltál azokba a követelményekbe amit a vizsgán kérdeztek.

 5. matyukám01 szerint:

  Teljesen igazatok van! Nem szabadna engedni a sok alvállalkozót!Eggyet sem! Csak a fő vállalkozó alkalmazzon, és fizessen, és még az alaptőkét sem engedném kivenni!

 6. N.sándor szerint:

  Állambácsinak hogy nemtünik fel már vagy 20 éve hogy ez az ágazat lenyúlja ???? Talán túl sok magas pozicióban lévő ember érdekelt a dologban? Minden évben fenyeget az adóhatóság hogy saját költségen nyilatkozzam erről meg arról a munkáltatómról aki mindig alvállalkozó.Van egy nagyon egyszerű megoldás,biztonsági őrt csak az alkalmazhasson aki amegbízást megnyerte.

 7. Retesz Elek szerint:

  Nos igen a hivatásos nyugdíjas veszi el a munkahelyet .ill kevesebbel is beéri.Szakmunkás minimálbér 240 órára sincs meg, 168óra helyett.Túlórát nem fizet,szabadnapról be rángatnak nincs pótlék,ünnepnap vasárnap ugyan ez a helyzet.pihenőnapod szinte nincs a szabadsággal is ez a helyzet.bérpapír ha van jóval később kapod meg ne hogy reklamálni tudj később meg csak odázzák a helyzetet.Táppénz elszámolás ugyan ez.munkaidő nyilvántartás: kettős vezetés az ellenőrzésekről szinte előre tudnak.felmondás vagy kirúgás,:-van helyetted 100 ember!.kamarai tagdíj meg egy vicc .Eddig sem tapasztaltunk Semmilyen pozitív fordulatot.A munkába járás költségeit a munkaválaót terheli.Szerintetek ezzek után ki akarja ezt a szakmát életmodelnek.A jogköreinket ne is emlegessük mert az is nevetséges.

 8. Somodóczki Erika szerint:

  Én is ugyanígy jártam! 8 hónap után az volt a kifogás hogy vegyem ki a fülbevalóimat a fülemből, azonnali hatállyal elküldtek. Rákérdeztem a területiképviselőre, az volt a felelet hogy biztos nem találkoztam a cég igazgatójával pedig minden másnap találkoztam vele, mert 24/24 jóformán így dolgoztam. Igazgatót mikor kérdeztem:hárított és azt mondta hogy maximálisan meg volt elégedve a munkámmal.

 9. Zoli964 szerint:

  Sajnos ez mind igaz ! Csak azt nem értem hogy van kamara meg egyéb fórumok,ezt a tendenciát miért nem lehet megálitani ? Én most is őrként dolgozom,szerencsés vagyok mert a főnökeim rendesek ,de sajnos a legtöbb helyen úgy le húznak mint a szél !Na meg a nagy dilemma hogy elvileg törvényben van hogy a leg rosszabb őr helyen se lehet nettó 500-forintnál kevesebb az óra bér ??????? azt még is le se szarják ?! ha nem tetszik mehetsz.Volt rá példa hogy szoltam a munkatársaknak fogjunk össze,mindenki félt senki nem jött ! Így nem is lessz soha semmi ,össze kéne fogni !!!!!! Volt rá példa hogy két ki gyúrt kis majom simán félre lökött mondván te csak egy 70-ezer forintos Biztonsági őr vagy takarodj ?! De csinálná ő azt amit minden munkatársunk csinál,bele halna a kis gyökér,mit csinálna ha be jön egy riasztás ? Azt se tudná hogy fiú vagy lány .Ha esetleg valakinek van értelmes össze fogási terve írjon ! Üdv Egy vagyonőr

 10. Dibe Ebid szerint:

  Az a baj,hogy a dolgozókon kívül a kutyát sem érdekli hogy mennyit órát dolgozik a biztonsági őr.
  Ha majd egyszer nem találnak jelentkezőt akkor egy kicsit emelnek,egy nagyot ígérnek és egy darabig megint dolgozik néhány ember.Ha lenne összefogás,(de nem lesz soha) akkor elsejétől nem menne senki dolgozni. Akkor kénytelenek lennének többet fizetni.De így nem fognak soha.

 11. Veszprémi Attila szerint:

  Dibe Ebid igazad van,de utána megkezdődne a hangadók egyenkénti elbocsájtása. Az új embereket természetesen már emelt órabérrel és normális bejelentéssel,valamint pótlékokkal vennék fel. Valóban nem kötelező vagyonvédelembe dolgozni senkinek,de azért ennyire elhanyagolni ezt a szakmát nagy szégyen. Nem beszélve arról, hogy semmibe sem néznek a megbízók,de ha baj van a bizt.őr az első akit elővesznek. Ezzel sincs semmi baj,hisz azért vagyunk,de a viszonzás viszont elmarad. Szerintem amíg a munkaügyi központok is ingyen képzik kifele a bizt.őröket addig nem lesz semmi változás. Hiszen ha valaki bemegy a Munkaügyi Központba egyből ezt a képzést ajánlják neki.Addig rendben van hogy 8.általánossal már el lehet végezni ezt a képzést,de azért megnézném azokat a cégeket ahol csak ilyen végzettségű emberek lennének. Nem akarok megbántani senkit,de talán egy végzettség általi bérezés is jót tenne a szakmának. Én is megfordultam már a tehénteleptől kezdve a bevásárlóközpontokon át a telephelyeken keresztül a pénzintézményekben is (jelenleg telephelyen vagyok),és nem mindenhol ugyanaz az elvárás. Remélem idővel pozitív változás fog beállni a szakmában mert ha nem akkor szerintem még több vagyonőr fogja elhagyni ezt a pályát.

 12. horvath antal szerint:

  Németh urat nem értem. Ha a kamara kilobbizta volna hogy ne csak a közbeszerzési eljàràsban, hanem minden biztonsàgi cég köteles az ott irt oradijjal pàlyàzni. Akkor a 3. Alvàlallkozo is kénytelen lenne megadni a vagyonőrnek a megfelelő fizetést.
  Most van ahol netto 350.Ft az orabér, mig a fővàllalkozo megkaja az 1800-Ft-ot.

 13. szabó gyula szerint:

  Ez amit írtál betűről betűre igaz,de miért is kell elhallgatni a “munkáltatók” nevét?Az egyik ok amiért nem kell ha nekik lehet gazembernek lenni nekünk miért nem lehet elmondani hogy kik azok?velünk azt csinálják még most, amit akarnak csak majd ha nekik kell kiállni oda amit nem néznek semmibe akkor majd felkopik az álluk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.