FOGYATKOZÓ TAGSÁG – VAJON CSŐDBE FOG MENNI A VAGYONVÉDELMI KAMARA?

s4

A személy- és vagyonvédelemben  2012. január elsejétől megszűnt a kötelező szakmai kamarai tagság.

1., Egyéni vállalkozók, társas vállalkozások:


Az SZVMSZK-t ezzel egyidőben egy másik csapás is sújtotta, a magyar vállalkozókat/vállalkozásokat – így a magánbiztonsági ágazatban tevékenykedőket is – beterelték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarába. Ennek ellenére akadtak azért közöttük olyanok, akik/amik vállalva a kettős tagsággal járó megnövekedett anyagi kiadást, immár önkéntesen, továbbra is tagok maradtak.


A maradó aktív egyéni vállalkozók és aktív társas vállalkozások száma 2012. februártól  2016. februárjáig egyaránt kb. 19 százalékkal csökkent. Esetükben sokkal kisebb a lemorzsolódás, mint a maradó igazolványosoknál.


Ennek talán az lehet az egyik oka, hogy ezen vállalkozók jelentős részére jellemző, hogy minél több szervezetben, fórumon – így többek között a szakmai kamarában is – próbálják képviselni/képviseltetni a vállalkozásuk érdekeit. Ők azok, akik nem akarnak sodródni, hanem lehetőségeikhez képest alakítgatni, irányítani is kívánják a folyamatokat.


És arról sem szabad elfeledkezni, hogy egy-egy honlapon jól mutat; valamint garanciát jelenthet és megnyugtatóan hathat egy-egy leendő megbízó számára az a tény, hogy az általa alkalmazni kívánt magánnyomozó vagy éppen biztonsági cég tagja a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamarának.


Szerintem az SZVMSZK bázisát, „kemény magját” egyre inkább a vállalkozók/vállalkozások fogják adni.


2., Igazolványosok (Ide tartoznak az alkalmazottként foglalkoztatott vagyonőrök)


Közülük eleinte viszonylag sokan vállalták az önkéntes tagságot, 2012. februárjában majdnem huszonnyolcezren.
A maradók:
– Voltak, akik őszintén tartozni akartak a Kamarához, úgy  gondolták, hogy adnak egy esélyt neki.
– Bizonytalankodók, kivárók: Nem tudtak/nem akartak azonnal dönteni, hanem úgy voltak vele, hogy megvárják, hogy hogyan is alakul a helyzet.
– Ha igazak a hírek, akkor olyanok is akadtak, akik megtévesztés vagy vélt/valós fenyegetés hatására ragadtak bent. (Állítólag egyes munkahelyeken elvárták, hogy továbbra is tagok legyenek az alkalmazottak, bármit is akartak, tagnak kellett maradniuk.)


Az SZVMSZK oldalán található létszámstatisztikákból kiolvasható, hogy az önkéntesen maradó igazolványosoknál eleinte alig-alig van lemorzsolódás, aztán 2013. októberétől kezdődik egy napjainkig tartó visszaesés.
A csökkenést eredményező főbb tényezők talán a következők lehetnek:
– Nem elhanyagolható azoknak a száma, akik felhagytak az őrködéssel, mert más ágazatban helyezkedtek el vagy külföldre távoztak.
– Mások, miután megtapasztalták, hogy – egy-két munkahelytől eltekintve – kamarai igazolvány nélkül is el lehet helyezkedni, ezt úgy élték meg, hogy ilyen téren sem jelent előnyt a kamarai tagság a számukra.
– A tagságukat megszüntetők közül sokan úgy érzik, hogy nem kaptak semmit a befizetett tagdíjukért cserébe.
– Rengetegen azért fordultak el a Kamarától, mert azt hibáztatják a vagyonvédelemben tapasztalható állapotok és a kötelező továbbképzés miatt.


Az aktív igazolványosok száma a 2012. februári 27952-ről 2016. februárjára – több mint 71 százalékkal – 7 894 főre zuhant vissza.
Érdemes megnézni megyénként is az adatokat! És akkor el lehet gondolkodni azon, hogy miért van az, hogy az egyikben „csak” a felére, míg a másikban pedig majdnem az ötödére (!!!) csökkent az önkéntesen maradó igazolványosok létszáma! (Pest megyében kb. 79 százalékos a visszaesés.)


Szóval 100 szónak is egy a vége, napjainkra valóban nagyon látványosan, kritikus méreteket öltően megfogyatkozott a SZVMSZK tagsága, így aztán a tagdíjakból származó bevétel is. Ez pedig hosszabb (vagy már rövidebb?) távon akár működési gondokat, legrosszabb esetben pedig még csődöt is eredményezhet.


Hááát nekem ez a véleményem! 🙂 És te mit gondolsz? Szerinted mi lesz a Kamarával? (Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

SZVMSZK létszámstatisztikák: http://szakmaikamara.hu/index.php?pg=statisztika

One Response to FOGYATKOZÓ TAGSÁG – VAJON CSŐDBE FOG MENNI A VAGYONVÉDELMI KAMARA?

  1. A kamarába azok a cégek maradtak akiknek érdeke a kamara tevékenysége. A vezetőség saját érdekeiket teszik előtérbe. Az a kevés dolgozó vagyonőr is csak azért tag mert kötelezővé tették nekik. A kamara mindent megakar szerezni és nem tudja felfogni, hogy kettős szerepet játszik.
    Tulajdon képen azért harcol most a kamara mert nincs pénz és így nincsenek milliós tisztelet díjak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.