EMBERTELEN MUNKAKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT DOLGOZÓ ŐRÖK

LEVÉL: „Üdvözletem. A nevem nélkül szeretném, ha ezt leközölnék. Most leírom, hogy az egyik ismerősöm milyen körülmények között dolgozik.


Azt ugye tudjuk, hogy az őrző-védő cégek többsége kiadja a munkát alvállalkozóknak, akik 3 havonta cégnevet váltanak és az előző céget becsődöltetik. Egy ismerősöm után az egyik évben mindösszesen 3400 Ft adót fizettek be. Pedig azt mondták neki, hogy teljesen be van jelentve, persze 8 órában, minimálbérre. Közben havi 240 órákat dolgozott 24/48-ban. Pihenő az nincs, hanem ha véletlenül bebóbiskol, akkor még a kis fizetéséből is levonnak, ha lebukik az éjszakai ellenőrzések sorozata alatt. A ruhák árát „természetesen” levonják a fizetésből. A fizetéseket minden hónap tizenötödikén küldik ki.

A feladatok közé tartozik többek között a ki- és beléptetés, idegeneknek belépő osztása, kulcsok és egyéb küldemények kezelése, havi kimutatásokat csinálni, kameraképek figyelése…. Éjszaka járőrözés egy kutyával, amit rákényszerítenek az emberre (nem képzett őrkutya, de ha nem megy, akkor -5000). A kutya kb. csak 3 embert nem akar megölni ezen a világon.

Fizetetlen szabadság, ami azzal jár, ha az egyik ember elmegy szabira, akkor a többinek kell 24/24-ben menni, éjszakai vagy bármilyen pótlék semmi. Fizetett betegszabi? UGYAN! Év végén egyedül a megbízó ad egy kis ajándékcsomagot. Fűtetlen WC télen. Ha nagyon nagy fagy van, akkor a fűtést annyira lehet bekapcsolni, hogy a csövek ne fagyjanak el. Zuhanyozási lehetőség persze nincs.

Újság olvasása vagy bármilyen olvasás tilos, mert akkor nem figyelsz a kamerára (ha az ellenőr rajtakap, akkor -2000). Internetes elérhetőség nincs…. A számítógépek le vannak butítva. Az USB-csatlakozók műanyaggal ki vannak öntve. Semmilyen kütyüt nem vihetsz be – a telefonodon kívül -, amivel kicsit ébren tarthatnád magadat éjszaka. Az órabér még 500 forint sincs!!!! …..”


Kedves Olvasó! És te mit gondolsz a levélben olvasottakról?
(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

26 Responses to EMBERTELEN MUNKAKÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT DOLGOZÓ ŐRÖK

 1. Névtelen Béla szerint:

  Sajnos még ennél durvább dolgok is vannak! 24 óra szolgálat után még átirányítanak egy másik objektumba,ha nem vállalod akkor a következő hónapi szolgálat vezénylést megnézheted!Óraszám csökkentéssel zsarolnak.150 órával
  szúrják ki a szemedet,a kajára nem elég!

  • MIKE szerint:

   Törvénytelen,hányingert keltően undorító amit ebben a szakmában művelnek. 3 éve dolgozom, de már burnout szélén állok. Amint módom lesz rá más munka után nézek. De lássuk mit is csinálok. Egy telephelyen dolgozom 24/48 as műszakban. Feladatok: járőrözés, kamera figyelés, forgalmi napló vezetése, jármű (nagy a teherforgalom) és személyellenőrzés, kulcsok kiadása stb…. Mindezt 4 órában bejelentve 400!!!!! forintos órabérért. Szabadságpénz, cafeteria semmi. Betegszabadság nincs, ha leadsz egy napot annyival kevesebb a lóvé.

 2. Debra szerint:

  Ez nem újdonság!

 3. Istvan horvath szerint:

  Hat Ez az ember akkor kiraly helyen dolgozik! Az En ‘ISMEROSOM’tobbek kozott olyan telephelyen is dolgozott
  ahol viz csak az udvaron volt (ipari), villany hijan gyertyaval vilagitottak, az udvaron volt egy toj-toj Wc, a futes pedig egy lelakott szenes kalyhaval volt megoldva ugy , hogy nekunk kellett osszehordani es osszevagni a tuzeloanyagot a telepen meg felleheto anyagokbol! Az egyik teli este majdnem megfulladt az egyik kollegaja, mert a kemenybol visszajovo fust elarasztotta a kis portaszeruseget! Ez meg egy kis plusz az elobbi beszamolo kapcsan ami meg nem a jeghegy csucsa!Van meg par dolog a tarsolyomban!

 4. Deák János szerint:

  Kedves “nevem nélkül”!
  Sokan örűlnének egy ilyen “szar” helynek.De az ismerősöd biztos nagyon örül mert
  helyette nyilatkozol.
  Deák

  • Kiss Nóra szerint:

   Kedves Deák János!

   Mi az,hogy sokan örülnének ilyen “szar” helynek ? Minden második hirdetés,biztonsági őrt keresnek ! Nehogy már kiváltságosnak tituláld azért,mert itt dolgozik,dolgozhat ! Talán te vagy az egyik alvállalkozó?? Gondolkozz ember ! Nem véletlen,hogy nem kapaszkodnak ezért a meloért!
   Még nem vágott senki alájuk,azért tudják ezt megtenni !
   De nyugi,előbb-utóbb a fagyi visszanyal! Drukkolok!

  • Kovácsné Farkas Ági szerint:

   Kedves Deák János!
   Nem tudom, hogy ki az aki örül annak, ha állat módjára bánnak vele. A munkáltatók packázásából munkanélkülivé vált 60 éves embernek nem ez az álma. Legfeljebb a rémálma. Ha dolgozott volna ilyen helyen, akkor tudná, hogy itt sajnos, mindig a másik helyett beszélünk, mert különben ki vagyunk rúgva. Ennyi.

 5. Juricza Tuvadar szerint:

  Ez sajnos megszokott mód a vagyon védelmi cégeknéll én is ebben dolgoztam kb 6 évig mert nem volt más. Hálistennek ma már nem ebben dolgozok de,sajnos tudom miről van szó. Az egyik ilyen kedves vagyonőri cég miatt még tavaj is kaptam az egyik hivataltol levelet amit itt most nem nevezek meg,hogy tegyek tanu valommást mert vizsgálat folyik a cég ellen hol ott már több mint 5 éve nem is dolgoztam annál a cégnél. És az az elszomorító,hogy a vagyon őrí cégek egy csomo pénzt lehuznak az “alkalmazottáírol” hol ott nekik kiszurják a szemüket 60-100 ezer forintnak megfelelő állitásuk szerint verseny képes füzetés. Csak azt nem értem hogy higy lehetnek ennyire gusztustalan férgek……………….

 6. kizsákmányolt szerint:

  Ugye olyat szabad írni, hogy: “Az ilyen kizsákmányolóknak fütyüljön a szél a talpuk alatt! 🙂

 7. JUDG3 szerint:

  A vagyonőr a leginkább kihasználható, kisemmizhető, munkavállalói réteg. De miért? Mert minden lehetőség adva van hozzá. A legtöbben élnek is ezzel a lehetőséggel… A másik nagy probléma, akik tehetnének ez ellen, semmit nem tesznek, hiszen saját maguk rovására nem fognak intézkedéseket hozni…

 8. lemák károly szerint:

  Még lesz olyan marha aki 400/ft óra bérért dolgozik nem is fog válltozni semmi!

 9. Hó-rukk szerint:

  Dolgoztam én is őrként,de ez amit itt leírsz kolega nekem úl!Egy nagy helyi cégnél dolgoztam alvállalkozóként normalizált körülmények között tisztálkodás megoldott volt mi is kamerarendszeren figyeltük a mozgást még sem tiltottak le a netről….Gondolom nem szegeznek pisztolyt a fejedhez,hogy ilyen körülmények közt dolgozz,vagy dolgozzon az ismerősöd.

 10. Capri szerint:

  Udv. Nektek or emberek. Higgyetek el sokan meg rosszabb korulmenyeket is el vallalnak. Kint a prerin. Viz villany vc nincs csak az autod. Persze 24ben.mind ez 350ert.mert nincs mas lehetoseg. Bejelentes. Az foleg nincs. De legalabb ez is van. Udv. Capri.

 11. guliver1204 szerint:

  Nem adok 3évet sem és hiányszakma lesz azt akkor lehet majd vakarózni hogy nincs ember!

 12. Zoll szerint:

  Tanulni kell gyerekek, oszt nem kő őrködni:D Tudom, tudom…:)

  • Pista szerint:

   nekem is van más tanult szakmám amit kb 40 évig csináltam a nehéz fizikai munkát már egészségi állapotom miatt nem tudom elvégezni ezért gondoltam a vagyonőri munkára de nem mindenáron de sajnos a kényszer rávisz

 13. IGAZ MONDÓ szerint:

  EGYET NEM ÉRTEK ÉN IS DOLGOZTAM, VAGYONŐRI CÉGEKNÉL A LEGMOCSKOSABB CÉGEK
  TI MEG EZEKNEK AZ ADÓCSALÓ MUNKA HELYITERROR VAN EZEKNEK DOLGOZTOK SZARÉRT
  ALAMIZSNA PÉNZÉRT. NA EZ A NAGY BAJ ELKELL MENNI FUTÁRNAK VAGY BÁRMILYEN
  MUNKÁT VÁLLALJ NE DOLGOZZ EZEKNEK AKI MEG EZEKNEK DOLGOZIK APRÓPÉNZÉRT ÉS
  MOROG AZ NEM ÉRDEMEL MÉG 450/500/550/600 FT ÓRABÉRT SEM. MEGÁLLÍTANI EZT A
  RABSZOLGA TARTÁST UGY LEHET HA NEMDOLGOZTOK NEKIK ENNYI..

 14. Szénási László szerint:

  Kedves Vagyonőr Társak! Minden szó nagybetűs, mert minden tiszteletem a tiétek! 1993. óta, kisebb megszakításokkal, de mostanáig kijártam az összes lépcsőfokot, amit ebben a szakmában ki lehet járni. Őrként becsülettel helyt álltam, vezetőként pedig soha nem felejtettem el, hogy kiknek köszönhetem a feljutásomat. Örökös harcot vívtak a tisztességes bérekért a Megbízóval és ami, a legszomorúbb, a saját szakmában lévő konkurencia cégekkel is. Sajnos nincsen közös szakmai érdek-képviselet, amely odafigyelne a piaci szabályok alkalmazására munkaadói és munkavállalói oldalon sem. Pedig lassan 25-30 év telik el, amióta ez a felelősségteljes munkakör megjelent és a szívem fáj, mikor 250-450 forintos átlag órabéreket látok a hirdetésekben. Talán a meglevő 80-90ezres állományból kinő az a generáció, amely bátran kiáll majd a vagyonőrök és a szakma érdekeiért! Addigis vigyázzatok egymásra! További jó szolgálatot kívánok mindenkinek!

  • Csendes Csaba szerint:

   Kedves Szénási László!

   Mi 2016.02.01.-én egy cégváltáson mentünk át! A Megbízó az olcsóbb vállalási árért leváltotta addigi cégünket! Addigi cégünk 240 órás bejelentésben foglalkoztatott bennünket (19 fő). Az új cég bizonyára nagyon olcsón vállalhatta a munkát mert jött az 500/ óra dumával meg a 8 órás bejelentéssel, és a NAV biztos rendszerrel! Mi nem fogadtuk el a feltételeit! Ragaszkodtunk a korábbi feltételekhez! A megbízót figyelmeztettük, hogy szürke foglalkoztatás készül, de a felelős vezető nyilatkozata szerint őt teljesen meggyőzte az új cég, hogy szabályos foglalkoztatásban dolgoznak! Így mi 19-en nem vállaltuk el a munkát, és mind felálltunk! Amíg nem teszi mindenki ezt, addig magára vessen, mert nem is fog változni semmi!

   • Csendes Csaba szerint:

    Kedves Szénási László!

    Mint azt láthatod, mi megtettük amit helyesnek gondoltunk! Az általad leírtakkal pedig szóról-szóra egyetértek! 1997-től ugyanúgy mint te, én is mindenféle feladatot elvégeztem a szakmán belül, és a kollégákkal (batárokkal) együtt én is harcoltam a jobb körülményekért, a teljes bejelentésért, stb… Belefáradtam a megkövült, politikailag bebetonozott állapotokba ezen a szakmán belül! Így mostantól nem dolgozom vagyonőrként! Kedves kollégák! Vigyázzatok egymásra, és magatokra!

 15. Sanyika szerint:

  Hát én 670/orabérért dolgoztam egy ruházati üzletben amivel nem is volt baj. Csak mivel jó bért kaptam meg is szívtam. Fél évig birtam. Addig csesztettek hogy besokaltam és nem birtam tovább ott maradni. Remélem bajtársaim hogy jobb is lesz a helyzet mert nem vagyunk se megbecsülve se megtisztelve.

 16. Péter szerint:

  Látjátok, látjátok. Ez azért van, mert az elmúlt huszonpár évben, “fiatal életerős” nyugdíjas katonák, rendőrök, szarér’-húgyér’ elmentek fbő-nek -a nyugdíjuk kiegészítésére-. Így árazták be a biztonsági őr foglalkozást. Az már őket hol érdekli, hogy azok a biztonsági őrök akik sosem voltak hivatásos katonák, rendőrök azok miből fognak megélni?

  Két megoldás van: hagyni hogy az “őrzöttek” lopjanak és osztozkodni a “bevételen”. A másik, hogy kitanultok egy sokadik (piacképes) szakmát és ott fogtok szopni. Mert azért valljuk be, fizikailag kevésbé megterhelő biztonsági őrnek lenni, mint pl. hentesnek…

  • Regős Bendegúz szerint:

   Kedves Péter,

   1. A szakma lejáratása ott kezdődött, mikor a ’90-es évek elején megjelenő biztonsági őrök állománya a vállalatoktól elsőként kirúgott betanított munkásokból állt össze, 0 szamai tudással, annál nagyobb pofával, törvényi háttér nélkül, jó esetben 8 általános iskolai végzettséggel.
   2. A fiatal életerős nyugdíjas rendőrök és katonák pont ugyan annyi órabért kapnak, mint aki nem volt rendőr vagy katona, mert nem bírta a kötöttséget, a szolgálati szabályzat szerinti szigorú életet és munkát.
   3. Aajánlom szives figyelmedbe, mint aki a az őrtől a területi vezetőig bejárta a vagyonvédelem több lépcsőjét és 14 eltöltött ebben a lenézett szakmában, hogy a vagyonvédelmi vállalkozások zöme, volt rendőrők kezében van.
   Jelen esetben a rablóból lesz a legjobb pandúr, duplán igaz, csak fordítva!!

  • katalin szerint:

   Rohadtul nem igy van!!!!! Kevesbe faraszto mint egy hentesnek?… Menj kicsit a metroba jegyellenor vagyonornek,megtudod milyen amikor 24 orabol 16 ot allsz a betonon,huzatba,telen,nyaron.A maradek 8 oradban az ejszakai jaratokon,ahol nem ulhetsz le,a buzos,alkoholos,izzadt,beteg,emberekkozott vagy.Barmikor beledkothetnek,akar kiis nyirhatnak.Mind a 24 orad ideje alatt nemtudsz kezet mosni,normalisnak mondhato vc nincs,ha meg is van, azehet a pihenod is egyben.Ott eszel is,vagy az utcan,a 20 perces szunetedbenkb 2 orankent.Anyagilag? Mire 15 en fizut kapsz? Hianyzik a penzbol, hogy milyen ok miatt?.?terelnek,valasz nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.