ÉLETKOR SZERINTI HÁTRÁNYOS MEGKÜLÖNBÖZTETÉS AZ ÁLLÁSAJÁNLATOKBAN

s1

Az Egyenlő Bánásmódról szóló 2003./CXXV-ös törvény 8. szakasza kimondja, hogy védett tulajdonságai alapján – többek közt a származása, neme, életkora, külseje, fogyatékossága, egyéb helyzete – miatt senkit sem érhet hátrányos megkülönböztetés.

Jó lenne, ha ez valóban így is lenne, és nem például az életéveinek száma, hanem a tudása/képességei alapján vennének fel valakit, hiszen egy fiatal is lehet nagyon jó munkaerő, úgy, ahogy egy idősödő vagy idősebb ember is.
Az őröket megcélzó álláshirdetésekben talán leggyakrabban az életkor szerinti hátrányos megkülönböztetéssel találkozhatunk, van olyan munkáltató aki a fiatalabbakat részesíti előnyben, és olyan is akad, aki az idősebb korosztályt.


És mit gondolnak erről az őrök?


„Nálunk kikötés a max. 45 éves életkor a felvételinél, de úgy érzem, hogy pont emiatt veszítettünk már el jó munkaerőt, mert a jelentkező pár évvel idősebb volt.”

„…Nem olyan régen egy 57 éves kolléga volt nálunk jelentkezni. Sportos, jó megjelenésű ember, aki simán letagadhat bő 10 évet. De a területi igazgatónk nem vette fel, mondván, hogy már öreg, és hogy ezért nem kell ide. Talán még ez is egy nagy gond, hogy a szakma tele van az ilyen korlátolt képességű “vezetőkkel”…

.„…Felháborítónak tartom, hogy sehova se keresnek fiatalokat. Velünk mi lesz? Mindenhova csak idősebbek meg a nyugdíjasok kellenek. Ha nem vesznek fel sehova, akkor hogy legyen gyakorlatunk?…”

.

Kedves Olvasó! (Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.