EGYRE KEVESEBB A VAGYONŐR

BIZTONSÁGI MOZGÓLÉPCSŐ

Pár nappal ezelőtt Pataki Rezső, a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara Tolna megyei szervezetének elnöke a Teol.hu munkatársának elmondta,  hogy  a biztonsági őrök között egyre több a pályaelhagyó, mert egy jelentős részük, ha tud, akkor inkább visszatér a korábbi, eredeti szakmájához, vagy egy új   területen próbál elhelyezni.

Ennek a jelenségnek az egyik fő oka – a vagyonvédelem területén tapasztalható foglalkoztatási törvénytelenségek (pl. feketén foglalkoztatás) mellett – a dolgozók rendkívül alacsony fizetése. „A jogszabály által meghatározott bruttó bérminimum 742 forint óránként, ami megközelítően nettó 500 forintot jelent – tájékoztatott a szakember. Hozzátette, hogy a cégek részéről viszont olyan információk érkeznek, amelyek szerint ők is csak átlagosan 600-640 forint óránkénti megbízási díjjal dolgoznak, amiből ki kell gazdálkodni többek között a járulékokat, a költségeket, a cég nyereségét és a dolgozó bérét, ami szabályos úton lehetetlen.”

pr

Pataki Rezső (forrás: biztonsagpiac.hu)

Az ágazat másik nagy problémája “a megfelelő szakképzettség hiánya, az utánpótlás képzésének gyengesége is. Az alapvetően 300-500 órás OKJ-s képzéseket bizonyos cégek lezavarják néhány hétvége alatt. Így akit képeztek, az ugyan kap papírt a képesítésről, csak éppen nem rendelkezik a szükséges ismeretekkel.”

A teljes cikk megtalálható itt: http://www.teol.hu/tolna/kozelet/lassan-elfogynak-a-biztonsagi-orok-672458

Kedves Olvasó!  Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

10 Responses to EGYRE KEVESEBB A VAGYONŐR

 1. Szatmári János szerint:

  Nagyon fedi a valóságot a fenti írás! Fiatal kigyúrt kollėgákat keresnek mindenhová! Egy 20-22 ėves kezdő vagyonőrnek hol van szakmai gyakorlata, mėg mellė ha nem is kap ellmėletet hozzá!

 2. nyisdkiaszemed szerint:

  600-640 Ft óra bér??? miért kell hazudni, nevetséges az egész. A vagyonőrködés ugyan olyan szükség, mint az orvos vagy a tanár, csak ellenben az előbbiekkel, nem államilag vannak hanem magánúton és csak alig kapnak pénzt, de ha Én tévednék,
  akkor most gondolkozzunk el, hogy hány biztonsági cég vezetője, főnöke jár biciklivel vagy tömegközlekedéssel szegényes és lepukkant házából, az éppen, hogy nem ledőlő irodájába?

  • Bastee szerint:

   Megbízási bér van odaírva. Az az összeg, amiért a céged vállalja a melót. Ebből kell gazdálkodnia úgy, hogy neked is maradjon fizetésed.

 3. LACI szerint:

  Hàt èn olyan csòrò vagyonőr vezetőt nem làttam mèg.Szerintem többet kapnak a megbízòktòl mint 650ft.Az ôröket meg kissemizik.Fiatal meg azèrt nem jön mert nem pàlya neki ez az egèsz,az öregek meg csak pihenni jönnènek.tiszttelet a kivètelnek.Fizetett szabi nincs,betegàllomànyt nem fizet,utazàsit nem ad,ünnepeknèl jutalom vagy ilyesmi szòba se jöhet sorolhatnàm.Èn 10ève vok egy cègnèl de a karrier megbecsülès az semmi.Ha tetszik maradsz ha nem mehetsz.Ès mèg sorolhatnàm….A Bèka segge alatt van ez a szakma sajnos.

  • Bastee szerint:

   Persze, hogy többet kapnak. Egyszerűbb helyeken is 800-1000Ft az átlag. De hozzáteszem, ha biztosít ruhát, nyáron védőitalt, szükséges kellékeket (nem lespórolva, tartalék rádiók, stb.) és még adózik is, akkor ez is baromira kevés… Persze nagyobb cégeknek viszonylag könnyebb. Stabilabban állnak és legálisan is tudnak alkalmazni.

 4. Bastee szerint:

  Sajnálom, hogy ez történt. Én évekkel ezelőtt szálltam ki, 10év szakma után. Sok helyen azóta emelkedtek a bérek, aminek örülök, de (megbántás nélkül) annyira felhígult a szakma, annyira felvesznek bárkit, hogy kényelmetlen velük dolgozni, és ha ne adj isten vezető pozícióban vagy, nem mered, nem tudod vállalni a felelősséget. Tanulatlan, műveletlen, buta őrök, gyorstalpalón, már ha egy oktatót látnak is(!) meglepődök. Anno külön hosszú idők mentek el a jogi résszel, az övédelmi résszel, volt kritérium. És tényleg nem bántás, de az állományok jelentős része valami miatt alkalmatlan a munkája ellátására. Kor, egészségi állapot, intelligencia stb. Szomorú…

  • Laci szerint:

   Èppen ezèrt vannak retardàlt őr kolegàk mert a lòvè 20szàzadi.Normàlis ennyi pènzèrt elmegy inkàbb takarìtonak,mert ott legalàbb normàlisan bejelentik.Utalàst nem ismerik a legtöbb helyen,fèl èvente ki jelent bejelent.Ezzel csak az a baj hogy bankok se àlnak szòba veled…..15ève csak vagyonőrködök,megjàrtam a ranglètràt.De mèg trògerebbűl èlek mint valaha.Pedig lenèzik a munkànkat,de ahol èn örködök ott mindent mi csinàlunk./van munkànk bőven/☺Ki be lèptetès,csomag ellenőrzès,mèg àrùt is adunk ki,raklap àtvètel,sorolhatnàm…A fizetèst is hò vègèn osztjàk pedig tudjuk mikor utalnak????Magyaràzkodàsbòl jeles emberek,de hàt ehez èrtenek.Ja ès ha kilèp valaki 3hònapig nem talàl normàlis embert,max nyugdìjjast akit csak kerülgetünk munkaközben.Kik fogjàk ezeket a munkàkat elvègezni ha megszünnek az őrök????

 5. Laci szerint:

  A lènyeg nincsenek megadva a feltètelek hogy normàlis valamire valò emberek ezt tudjàk vàllalmi.Mèg1szer a szabi pèldàul nàlunk ùgy van hogy ha elmèsz egy hètre akkor a kolegàid elviszik helyetted a szolgàlatot,tehàt nem lesz abban a hónapban egy kanyidse!!Betegsènèl ugyanez a helyzet.Normàlis embernek ez nem kòser.pèldàul aki csalàdos.Most sirnak a vagyonvèdelmisek hogy kevès az àllomàny,èn meg kèrdeznèm kik miatt!?!?!?

 6. Zsolt szerint:

  Teljesen mindegy mennyire vagy jó szakmailag és mennyire értesz hozzá! Ugyan azt az éhbért kapom, mint az akinek fingja nincs a szakmához. 2005-ben tettem le a szakmai vizsgát ami 6 hónapos képzésből és 130 ezer forintból lett meg, és ebben nincs benne a fegyvervizsga!

 7. T.Lajos szerint:

  Hát nem tudom mi a fax van szegeden de az óra bérek vissza felé mennek!
  kezdtem 500/ó ránál és most azt mondja a főnök nem tudd adni csak 400/ó akkor az 1925/órás vállalási munkáját félti vagy új BMW re gyűjt!
  Új jogszabály kellene az ilyen faxkalapok ellen!
  Bevállal egy munkát akkor max a felét kaphatnák a vagyonőrök!
  Mert ez a kizsákmányolás csak megy!
  El fogunk fogyni! én se újítom meg a vagyonőrit ha nem változik semmi! inkább kapálok 8 órában minthogy el akadjak az őrködésben 400/óráért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.