AZ ALACSONY ÓRABÉREK EGYIK KÖVETKEZMÉNYE, HOGY HIÁNY KEZD LENNI VAGYONŐRÖKBŐL?

Megnéztem a Kamara honlapján az erről szóló táblázatot, az őrök kötelező továbbképzését 2015. júniusáig több mint 73 000 ember végezte el. És ehhez a hatalmas számhoz jön még az ilyen vagy olyan okból (pl. mert rendőr volt) mentességet kapók népes csapata. Ennek ellenére mégis hiány van vagyonőrökből. A keleti országrészben talán még nem is annyira, de Budapesten, Pest megyében, vagy akár az osztrák határ közelében már nem könnyű az álláshelyeket feltölteni. Különösen a bolti, a banki munkákra, pénz- és értékszállításra igaz ez.

Ennek a jelenségnek a főbb okai szerintem a következők:
Alacsony órabérek: Sajnos ez messze túlmutat az ágazaton, hiszen elmondható, hogy a magyar bérek jóval az európai uniós átlag alatt vannak. A vagyonvédelemben – az én megfigyeléseim szerint – jellemzően olyan nettó 400-500-650 körüli órabérek vannak. (A rendezvénybiztosítás az, ami ennél kicsit jobban fizet.) Ennyiért egy nyugisabb portási állást azért csak-csak elvállalnak még az emberek, viszont az álldogálós, fizikailag és lelkileg is megterhelő bolti munkára már lasszóval kell lassan fogdosni a jelentkezőket.
Magas levonások: Az őrök jellemzően az alacsonyabb keresetűek közé tartoznak, és a munkabérükhöz képest pont ennél a csoportnál a legmagasabbak a levonások. Ez szerintem hátrányosan érinti azokat a  cégeket, melyek tisztán azaz bejelentve alkalmazzák a munkatársaikat  ilyenek általában pl. a pénz-, értékszállítással foglalkozó vállalkozások –, mivel a nettó és a bruttó bér közötti hatalmas különbség főleg a fiatalabb korosztályt arra motiválhatja, hogy olyan munkahelyet keressen magának, ahol szürkén vagy feketén van foglalkoztatva. A garantált bérminimum összege (a vagyonőrök jellemzően ezt kapják) ha jól emlékszem, akkor 2015. január 1-jétől 122000 forint. Ha nincs gyerek, akkor a levonások után ebből marad 79900 forint. Ekkora eltérésnél egy 20, 30, de akár egy 40 évest is nehéz meggyőzni arról, hogy ne azt a munkáltatót válassza, aki zsebbe fizet, hanem inkább menjen ahhoz dolgozni, amelyik adózik utána, mert milyen jó lesz neki, hogyha megéli, akkor a III. világháború után 5 évvel majd lesz legalább valamicske nyugdíja. (Picurka fizetése utáni még picurkább nyugdíja, ami még az éhenhaláshoz is kevés.) Be kell látni, hogy ez nem egy perspektíva, nem igazán ösztönzi arra az álláskeresőket, hogy bejelentett állást válasszanak maguknak!
Kivándorlás: Azok közül, akik őrként dolgoznak sokan távoztak külföldre ill. szándékoznak távozni. Itt említeném meg példaként azt az esetet, hogy Győrött az egyik munkáltató már portásokat se talált. Ugye aki eljut Győrig, annak már az országhatár nem akadály, az első adandó alkalommal átmegy a sógorokhoz dolgozni. Ha ott „csak” plakátoz, takarít, mosogat, akkor is jóval többet kap, mint itt kapna portásként.
Elöregedés, utánpótlás hiánya: Az elmúlt évtizedekben több hullámban érkeztek a fegyveres testületektől az emberek. Közülük sokan mostanság – 60-70 évesen – vonulnak vissza a munka világából. Napjainkban ilyen nagy kibocsátás már nem várható, tehát se a rendőrségtől, se a katonaságtól nem remélhető utánpótlás a magánbiztonsági ágazatba. Sőt, manapság éppen a fordítottja történik! A rendőrség most is keres fegyveres biztonsági őröket, a honvédség folyamatosan toboroz katonákat.

.
Hááát nekem erről a témakörről ez a véleményem! 🙂 És te mit gondolsz a fentebb olvasottakról?
(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

7 Responses to AZ ALACSONY ÓRABÉREK EGYIK KÖVETKEZMÉNYE, HOGY HIÁNY KEZD LENNI VAGYONŐRÖKBŐL?

 1. Kövesdi Sándor szerint:

  Egy igen nagy problémát nem említett a cikkben! Vagyis a lánc vállalkozásokat! A nagy cégek megpályázzák a pénzes melókat, posta, bankok, állami vállalatok szerződéseit, majd kiadják helyi, vagy kisebb cégeknek. Természetesen a sápot leveszik! A kis cég is leveszi legalább a működéshez szükséges rész a maradék meg jut az őrnek. Sokszor így lesz az 1500-1000 Ft-s óradíj 350-400 Ft.

 2. Debra szerint:

  Vajon, ezt a munkáltatók is tudják? Mert amit én látok, az az, hogy terrorban tartják az őröket munkáltatók. Kifizettetik velük a munkaruhát, levonás jár, ha poros a bakancs…
  Tehát még rendesen dolgozni sem tudnak.

 3. Attila szerint:

  Még valami . Sem szabi(csak papiron) sem táppénz. Még a ruhát is megvetetik nagyon sok helyen az őrökkel. Szerintem ma ez a leg alul finanszirozottab és kiszolgáltatottabb munkavaz országban.

 4. tarcali,tibor szerint:

  Az meg nagyon lenyeges hogy a kotelezo munkaido 240ora havonta

 5. Jaki szerint:

  Sajnos van tapasztalatom a témában, de negatív! Addig amíg a cégek, munkáltatók zsebrevágják az óradíj több mint a felét,nem jelentik be a munkavállalót,nincs semmilyen szabadság,betegállomány és nem kapnak semmilyen juttatást,és nem dolgotatják a munkavállalót megfelelő órabérrel,addig sajnos senki nem fogja a munkát elvállalni,mert mire mindent kifizet…,nem marad semmi…!

 6. Vwgilf3 szerint:

  Valóban ezek a problémák. Kifizettetik a ruhát kevés az órabér. Van egy fővállalkozó valamint annak egy alvállalkozója aki egy munkaerő kölcsönzőn keresztül foglalkoztat minket. Hozzáteszem soha nem találkoztam azzal a céggel. Se szabi se betegállomány. Undorító én is most fogom otthagyni. Elegem lett hogy mindig a levonással fenyegetnek hogy próbálnak megfélemlíteni. A szerződés csak őket védi a munkavállalót nem. Jaah és még egy nagyon fontos dolog. Ha esetleg be is jelentenek mint ahogy minket is akkor is csak 8 óràban de 24 órában dolgozunk. Persze a 24 órás munkával járó járulékot nem adják. Gondolok itt a 4 óra pihenőre. Vagy esetlek a hőségriasztàs ideje alatt vizet nem kaptunk. Undorítóak nagyon. Összekéne fogni de sajnos nincs kivel mert mindenki félti azt a keveset is.

 7. Sándor szerint:

  Mindent leírtatok ami valós probléma,és bízzatok benne hogy 2éven belül változni fog a dolog!A lényeg hogy folyamatosan piszkálni kell a főnököt hogy fizessen többet mert otthagyod és keresel mást!Nekem bejött a dolog!Illetve ha felhívsz egy munkalehetőséget és mondja az órabért akkor mondjátok nyugodtan hogy ennyiért nem vállaljátok ez nem pénz,fizessen többet!Ez is bejött már nem rég!Ha keményen kiálltok magatokért akkor ez változni fog!!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.