ALACSONY ÓRABÉREK, MAGAS ELVÁRÁSOK – EGYRE NAGYOBB HIÁNY VAN BOLTI ŐRÖKBŐL

BIZTONSÁGI MOZGÓLÉPCSŐ

Ha átnézzük az álláshirdetéseket, akkor rögtön szemünkbe ötlik, hogy hatalmas hiány van bolti őrökből. A meghirdetett álláshelyek hosszú-hosszú heteken, hónapokon át betöltetlenek maradnak. Talán a munkanélküliség által leginkább sújtott területek kivételével az országban mindenhol ez a tendencia figyelhető meg.

A munkaadók különböző módokon – pl. szálláslehetőség felkínálásával, szakképzetlenek felvételével (hogy majd munka mellett szerezzék meg az OKJ-s vagyonőri végzettséget), vagy az eddig esetleg kevésbé preferált munkavállalói csoportok: nők, pályakezdők, romák megszólításával – próbálkoznak munkaerőre szert tenni. A jelenlegi állapot kilátástalanságát jelzi, hogy sokszor már a rengeteg túlórától, helyettesítéstől egyre jobban kifáradó  boltőrzést végző alkalmazottak igyekeznek maguknak váltótársat találni. :
„Egy ideje kollégát keresek magam mellé, mert a heti egy szabadnap kevés és nagyon fárasztó a napi 13,5 óra talpalás. Ha a hirdetés kitevésével segíteni tudnál, azt nagyon megköszönném. Ha mondjuk hétfőtől szombatig két pihenőnapom lenne, az már nagyon jó lenne…”
„Tedd ki, hogy őröket keres a …. Csak ketten vagyunk és hatból hat napot dolgozunk, alig tudunk kérni szabadnapot…”

.
De vajon miért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet? Mi a baj a bolti munkával?

.
Fizikailag megterhelő: 8-10-12 órát állni nem könnyű feladat, nem mindenki bírja.
Stressz: A bolti őrnek nem csak a munkáltató, hanem a vevők és a megbízói oldal (eladó, boltvezető) felé is meg kell felelni. Időnként a vásárlók is elképesztően tudnak viselkedni, például nem könnyű egy részeg vagy belőtt emberrel szót érteni, sem pedig egy olyannal, aki a biztonsági emberen próbálja megtorolni élete összes kudarcát. És mikor valakit lopáson érnek, az se zajlik le mindig balhé nélkül. Arról nem is beszélve, hogy nem is olyan ritka eset az, hogy a megbízói oldal elvár valamit az őrtől, aztán ha ezért egy öntudatosabb vevő – akár országos – botrányt csinál, akkor a szerencsétlen szekuritis viszi a balhét, ő lesz kirúgva. .A megrendelő ilyenkor szokta mosni kezeit, mondván, hogy az illető „csak egy külsős cég alkalmazottja, nekünk aztán semmi, de semmi közünk sincs hozzá!”
Magas elvárások: Van, hogy akkora területet, ahova két őrző is kevés lenne, eggyel őriztetnek. Vagy megemlíthetjük azt is, hogy ezek az emberek jellemzően egész nap kamerák kereszttüzében dolgoznak, és ha egy háklisabb vagy maximalista főnök visszanézi a felvételeket, akkor aztán jön „Ne támasszad a falat!” „Ne könyökölj a pultra!” „Hogy áll a nyakkendőd?” „Miért ennyi a lopás?” „Miért csak ennyi a fogás?”…stb… stb…
Alacsony fizetés: Tudok olyan emberről, aki vidéken jelenleg 450 forintos órabérért őriz egy áruházat, tapasztalatom szerint Budapesten inkább a 600 forint körüli („kiemelt bérezés”) a jellemzőbb. Aztán olyan munkahely is van, ahol az őrködés mellett még bevásárlókosarak és -kocsik összeszedését, termékek árcímkézését is elvárnák a biztonsági személyzettől. A munkavállalók mielőtt valamilyen munkát elvállalnának, mérlegelni szoktak – és ez így is van rendjén -, hogy mennyi fizetésért mennyi munkát is kell végezni. Így aztán semmi meglepő nincs abban, ha a 600 forintos bolti meló helyett inkább az 500 forintos, de kevésbé mozgalmas portai szolgálatot választja valaki… vagy a közmunkát… és mellette még – ha van rá lehetősége – feketén dolgozgat valahol, valamit.

.
Szerintem ahhoz, hogy a munkavállalók számára vonzó(bb) legyen boltban őrködni, nem 50-70 forinttal kéne emelni az órabért, hanem inkább több százzal. Erre pedig jelenleg nem sok esélyt látok, sőt még az 50 forintosra se. Így aztán azt gondolom, hogy maradni, sőt még romlani is fog a jelenlegi helyzet. DE ne legyen igazam!

Kedves Olvasó! És te mit gondolsz? Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂

4 Responses to ALACSONY ÓRABÉREK, MAGAS ELVÁRÁSOK – EGYRE NAGYOBB HIÁNY VAN BOLTI ŐRÖKBŐL

 1. Szabó László szerint:

  Ez teljesen igy van sajnos èn jelenleg egymagam őrzök egy 3000nègyzetmèteres áruházat 12 órába állok heti 5-6 napot havi 2 napot ha kitudok kèrni s ezt 500 forintèrt óránkènt jelzem szeretem a munkám jó hely jó fejek az emberek de komolyan elèg kemèny ez hónapokon átt egèsznap állni szinte egyhelybe melette viaskodni a vásárlokal is komolyan gondolokom èn is azon hogy keresek inkább telephelyet mèg ha valamivel kevesebbet is s keresek de havi 5-6 nap pihenő is lehetsèges s nem kell állni s a vásárlokal veszekednem se

 2. Horváth László szerint:

  Sajnos a Vagyonőrök élete nem olyan jó mint ahogy sokan gondolják.A megbízó aki a Pénzt adja követel is.Az őr meg a megbízói pénzből a jussot kapja,mert a Vagyonőri cég leveszi a maga kis órabérét! Alacsony fizetés,és sok-sok helyen nem jár az Őröknek betegállomány,fizetett Szabadság.Én 15éve csinálom,de sajnos soha nem jutottam 1ről a kettőre.24-48ba dolgozom 10 éve egy helyen,de a megbecsülés az semmi!Nem csodálom hogy nincsenek jelentkezők….Ha valamelyik ismerősöm szól hogy kellene neki egy Vagyonőr állás,inkább lebeszélem róla!Menjen el inkább Kőművesnek még azzal is jobban jár!

 3. Balu szerint:

  17 éves munkásságom alatt voltam már minden,csak “akasztott ember nem”,szokták volt mondani.
  Megfordultam jó pár boltban,Bp-en.
  Ami a cikkben van,az mind sajna igaz.
  Magas követelmény a cég részéről,plusz ott a boltvezető,és társai bt…
  A vásárlók magatartásáról meg nem is beszélve.
  Prémium van elfogásra,mondja a főnök….kapsz jobb esetben 2000-ret,hogy csöndbe maradj.
  Mindig fitt,ápolt legyél,mosolyogj,mintha a világ legjobb munkáját végeznéd.
  Az a baj,hogy sok az éhes “főnök”,no meg az alvállalkozóként nevezett munkaerő kölcsönzők.Leveszi ki-ki a jussát,az őr meg megkapja az alamizsnát.

 4. PFeri szerint:

  2 évet lehúztam én is egy sportszeráruházban. A vagyonvédelmi cég aki alkalmazott az nagyon korrekt volt, semmi gond nem volt velük, de az áruház részéről voltak olyan elvárások amit nem lehetett teljesíteni. Napi 12 óra ácsorgás vagy járkálás 3×10 perc pihenővel, 2000 m2-en 3 m magas átláthatatlan polcok között, 10 szétszórt próbafülkével, EGYEDÜL! Legyél a sorok között, tartsd szemmel a gyanús vásárlókat, az áruvédelmi kapuk jelzését vizsgáld ki, a gyanús vásárlók csomagját vizsgáld át, a dolgozókat vizsgáld át kasszacserét biztosítsd stb., és mindezt EGYEDÜL, KAMERA NÉLKÜL mert az áruház nem akar többet költeni biztonságra. És aztán megy az áruház részéről a basz….ás. Soha többé áruház, inkább egy nyugis telephely. Auchan, Tesco állandóan hirdet, de arra nem gondol hogy normális körülményeket biztosítson a vagyonőröknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.