300-350 ÓRÁKAT DOLGOZNI HAVONTA

Levél: “Másfél éve vagyok vagyonőr (portás) a mostani helyemen és azóta még sose volt olyan hónap, hogy legalább 300 órát ne dolgoztam volna.


Állandó a létszámhiány, így túlórázni bőven van lehetőségünk. Alap órabéren, mert semmiféle pótlékot nem fizetnek. A szolgálatvezető nem kényszerít, hanem sokszor már szinte könyörög, hogy jöjjünk be ekkor is meg még akkor is. Azt hiszem, hogy ez mindent elmond a helyzet tarthatatlanságáról.

A kollégák között van olyan, aki vállalja a túlórázást (helyettesítést) és olyan is akad, aki egyáltalán nem. Én az előbbiek közé tartozom. Kell a pénz, ha nem akarom, hogy éhen haljon a család, akkor túlóráznom kell. Volt pár olyan hónapom, amikor 350 órákat voltam, egyik műszakból estem a másikba. Egy idő után rá kellett jönnöm, ha ezt így csinálom tovább, akkor ebbe bele fogok dögleni. Így most kicsit visszafogottabban „gyűjtöm” a munkaórákat.

Az egyik munkatársam vidékről jött fel egyedül, a családja nélkül. Albérletben lakik, nincs itt Budapesten senkije. Ő még többet van a munkahelyen. Azt mondja, hogy még mindig jobb  bent lenni, mint az üres albérleti szobájában. Ha ő elmenne – tervezi -, akkor talán le is húzhatnánk itt a rolót, összedőlne a biztonsági szolgálat, mert nem lehetne felállítani a létszámhiány miatt a szolgálatot.

Amit képtelen vagyok megérteni az az, hogy a főnökeink mit gondolhatnak, meddig mehet ez még így. Miért nem emelik az órabérünket? Mi, akik napról napra húzzuk az igát megérdemelnénk egy magasabb fizetést. És ha magasabb lenne, akkor talán nem lenne hiány nálunk őrökből.”


Kedves Olvasó! És te mit gondolsz a levélben olvasottakról?
(Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

27 Responses to 300-350 ÓRÁKAT DOLGOZNI HAVONTA

 1. Ludas Lajos szerint:

  Heti 300 óra munkával kerestem 80 ezer forintot, ha ezt visszaosztottam akkor nem volt meg a minimál órabér sem. Szabadságra ha el is engedtek, ki soha nem fizették. Ha már nem bírtam állni olyan beteg voltam és kértem pár napot az arról szóló táppénzes papírt az orrom előtt tépték szét és nevetve mondták, hogy ez nem az a szakma ahol táppénzt fizetnek. Dolgoztunk nyáron, dolgoztunk ünnepnap, dolgoztunk hétvégén, nem volt nyaralás, nem volt ünnep vagy hétvége a családdal. Ha az óvodás korú fiam látni akart akkor az anyja behozta hozzám a munkahelyre. Munkaszerződésem kéthavonta változott, akkor mindig újabb alvállalkozónak lettem az “alkalmazottja” Persze erről sok évvel később kiderült, hogy hamis szerződések voltak és, hogy nem voltam bejelentve! Az adóhivatal még engem akart megbüntetni …. Ezek után én úgy gondolom, hogy inkább éhen halok de ebben a szakmában soha többé nem dolgozom! Dolgozzanak most a valamikori főnökeim akik Mercivel vagánykodtak, évente többször külföldön nyaraltak, szülinapra autót vásároltak az asszonynak vagy a kölykeiknek (abból a pénzből amiért mi dolgoztunk meg) közben mi éhbérért gályáztunk és nyomorogtunk!

 2. Király sándor szerint:

  Sajnos megy a ki zsákmányolás!Afőnökök több mint duplán veszik át a pénzt a megrendelőtöl, megy a le osztás ! Csak a melós szívja meg!! Van aki nincs be jelentve!!! Borítékban csúztatják az alamizsnát!! De elvárás az van!! Szégyen…21.század!!! Hajrá!!!!

 3. Halász w szerint:

  Igen! Ez az utolsó szóig igaz! Én is őr vagyok egy nagyáruházában vidéken,de itt is ugyan ez a helyzet! De ami rémisztőbb,hogy országosan ez a helyzet.

 4. Szatmári János szerint:

  Salynos ez így megy!A cégek, tisztelet a kivėtelnek!Nehezen fizetnek! Az àttutalàsokra és egyèbb màsra fogják! A megbízó is svijàkoskodhat. Sok cégvezető mindent megtesz, hogy a megbízó felne bontsa a szerződést, ės pontosan ezzel teszi komojtalannà magàt! Kell kell a munka, de ne alázkodjunk le a sàrgaföldig! Annàl komojtalanabb, szànalmasabb folog incs! És a megbízó ki is hasznàlja! A màsik:kell a pénz, kell a pénz! Adok valakinek 2000ft.ot hozzon nekem 10 dkg.egészséget! Na ezt kell tudomàsúl venni! Amég bírsz menni addig jó vagy! És utànna? Ki tartja ell a csalàdod, ha te széthajtod magad? Remélem ezt làtni foglya a főnökötök is!1995 óta vagyok a szakmàba úgy van egy kis tapasztalatom! Én is csinàltam az óravadàszatot, csak egyszer a szivem figyelmezteztetett! Az óta is dolgohom mint kutya vezető, de lassabban az óraszámokkal!

 5. Berzéki Tamás szerint:

  Gyalázat ami ebben az iparágban működik és a kamara érdekképviselet sem ér semmit mert ott is egyes vagyonvédelmi cégek vezetői ülnek. Az magas vállalási díjat csak az állam fizeti meg mert az a mi pénzünk,és mert azt törvényben szabályozták meg felsőbb szálak fűződnek a nagyobb lehúzáshoz. Ma van olyan vagyonvédelmi cég aki megkapja az 1900 Ft feletti díjat, mégis alvállalkozóval 350Ft-ért dolgoztat mert így leosztással is kb:1000Ft a zsebében maradhat. A vagyonőr képzés meg nudli szó szerint, olyan emberek is simán átjutottak a vizsgán akik egy egyszerű gépjármű ellenőrzésnek a menetét sem tudták megmondani.Addig amíg a Maffia tartja kézben ezt az iparágat nem is lesz jobb így fogy a vagyonőr.Inkább dolgozik gyárban 180 órában 3 műszakban 120.000Ft-ért mint sem őrködjön 350órát ugyanennyiért.na meg persze a semmire sem alkalmas emberek akik sehova sem kellenek, ők boldogok ha 350Ft-ot kereshetnek óránként. Nem lesz jobb csak ott a helyzet ahol a megbízó a tisztességes vállalási díj mellett minimalizálja az őröknek adható pénzt is, ilyet is ismerek ott már vidáman évekkel ezelőtt is 500.tól kezdődtek az órabérek.

 6. Tóth József szerint:

  Sajnos minden igaz.Felénk is csak a minimálbért fizetik a bejárást nem pótlékok nincsenek.Állandóan azt mondják a főnökök hogy el lehet menni van másik 100 helyetted.Ránk kényszerítik hogy vállalkozásban csináld a melót ők meg felveszik a nagy pénzt amiből természetesen visszaosztanak a céges kapcsolattartónak.

 7. Bikki József szerint:

  Én sok évig csináltam ,de annyira értelmetlen az egész halytás ,hogy nem tettem le ujra a vizsgát amit Pintér kitalált. Alig fizetnek, nem vagy családoddal és akkor még saját költségen vizsgázz- na ekkor mondtam azt hogy elég! A munkáltató nem ál ki érted ,mert ő csakalválalkozó, a fő válalkozó cseszeget , az emberek cseszegetnek és téged támadnak, mert hogy neked milyen jó lehet és mindezt pár forintért manőverezd ki. Ezek az öltönyös cégek csak lenyúlni és követelőzni vannak de semmit nem adnak meg,legyél válalkozó vagy kamaratag amiknek semmi értelme jól beskatulyáznak. Kilenc éve dolgoztam bolti alkalmazott ként, biztonsági ember ként és mint csoportvezető közvetlen a boltvezetővel egyeztetve dolgoztunk. Semmi gond és a cég dolgozói ként nem nézett “ufónak” senki, tudja aki volt benne hogy mire gondolok. Szóval így is lehetne őrködni és nem lenne két élősködő cég akit el kell az őröknek tartani. Az egész egy nagy üzlet és átverés!!!

 8. jános kó ya szerint:

  sajnos ez szóról szóra igaz! Azért kiváncsi lennék rá hogy a kamara miért van ha nem csinál semmit!? Se szabadság se túlóra pénz se táppénz se semmi csak munka amíg ki nem buksz! Ha kibuktál mehetsz a levesbe. Sajna ez így megy már évtizedek óta ez magyarország a 21. században!

 9. Thomas szerint:

  Amit nem szabad elfelejteni, hogy a megrendelő sem fizet. Az a 800-900-1000 forintos vállalási díj, ami a legtöbb helyen van, az a cég fennmaradására talán éppen elég. A fizetés így már az első láncszemnél nagyon gyenge. A kötelező rezsi óradíj csak állami megrendelőnél érvényes. Sok cég először az őrzésen húzta meg a nadrágszíjat. Legjobb példa erre a bankoké. Először csak a drágább fegyveres őrzést mondták le, aztán csökkentették a létszámot, majd a legtöbb helyen teljesen megszüntették. És azok sem fizettek 1000 forintot sem a cégnek. Márpedig a bruttó, plusz a cég rezsije sajna elviszi, és már a jogszerű működés is pengeélen táncol.
  Az órázás persze kétélű fegyver a munkáltatónál is. Az őrök elmennek, ha nem csinálhatnak 300 feletti óraszámot, ugyanezért a hatóság milliókra baxhatja őket. Normális órabért a megrendelő sóhersága miatt nem tud kigazdálkodni. Az őrök azt akarják, és lassan a cégek is rá lesznek kényszerítve, hogy a NAV, TB felé korrektül számoljanak el. Ha 800 forintból kell kifizetni a hatóságokat korrektül, akkor bizony órabérre nem marad.

 10. Turbucz Zsolt szerint:

  Kérem szépen!Csináljunk valamit!!Mi miért nem tudunk kivonulni az utcára, mint a tanárok,a bkv,a máv stb.Itt nem számíthatunk egy szakszervezetre sem,csak saját magunkra!
  Én is egy csoport vezetője vagyok,és ahogy az egyik hozzászóló írta,én nekem is könyörögni kell az embereknek, hogy maradjon még bent doogozni,úgy, hogy már előtte lenyomott 24-36 órát.Sajnálom magunkat ezért, amiért mint egy rabszolgák, úgy dolgozunk!Meg kell felelni a cégnek,és a megbízónak!Na ez az ami soha nem fog sikerülni,ugyanis, ami jó a cégnek, az Nem jó, a megbízóknak, illetve fordítva!
  Amikor én az áruházba kerültem(Igen én egy áruházba dolgozom,mint külsős alkalmazott)35-40 főből állt az álomány.Most 7 év elteltével 18-20 fős az álományunk!Ezzel azt akarom mondani,hogy sokan menntek el tőlünk,és nem igazán jönnek!Valaki azért, mert máshol talánn többet fizetnek,valaki azért,mert ennyi pénzért nem éri meg az áruházi munkát csinálni.
  Sokáig senki nem marad nálunk!Kevesen vagyunk!Bele fogunk dögleni,ha Nem történik változás!Magyarország átlag életkora nemsokára 45-50 év lesz!

 11. Horváth Ferenc szerint:

  Uraim ez a magyar gazdaság, ez 25 éve így van. Biztonsági őr a társadalom aljának van tekintve. Nincs annyi becsülete, mint a segédmunkásnak, azaz a földre hullott mákszem értéket sem képviseli semmilyen vonatkozásban. Csak ha gond van, akkor döbbennek rá, hogy munkáját milyen rosszul végezte. A munkafeltételeket nem nézik. Az örzött objektum, vagy anyagi javak megőrzésének semmilyen feltétele nem biztosított, de a felelősséget a biztonsági őrre szeretnék testálni. Szinte mindennapos, hogy alapvető dolgok nincsenek részére biztosítva:WC, tisztálkodási,-melegedési, -pihenőhely,-étkezési hely,-személyes dolgait hol tárolni és stb. Minden ki van találva, hogy elmarasztalják , ha nem végzi előírás szerint a munkáját. Dolgozik becsülettel,akkor sincs biztonságban, mert az őrzési feltételek nem megfelelőek:munkáját segítő technikai eszközök, kerítés, nyílászárok állapota nem megfelelő, szolgálatban lévő személyi állomány létszáma töredéke az indokoltnak. Folytatni lehetne a gondolatokat, de nincs értelme. Nincs érdekvédelem. Mutyi az egész. A kisember dolgozik ébérért, a pénz meg a haver zsebében landol. Pénzes munkahelyet csak mutyi alapján lehet megszerezni.

  .

 12. Csendes Csaba szerint:

  Így megy ez! A fent leírtak szinte általánosak az ország minden területén, majdnem minden cégnél a vagyonvédelemben! Meg a 24/48-as beosztás 8 órás bejelentés, szabadság nincs, táppénz nincs, étkezési utalvány nincs, pótlékok nincsenek, utazási hozzájárulás nincs, a munkaruhát vedd meg te, a minimálbér nettóját átutaljuk, a többit zsebbe! Ezért nem vállaltuk mi se! azért van így, mert vannak akik nem állnak fel! Mi megtettük 18-an! Egyszerre! Mert nem vagyunk hajlandóak feketén dolgozni!

 13. yes@no.com szerint:

  Kidolgozott életpálya a nyugdíjmentes halálig!

 14. vagyon vélemény 1381 szerint:

  Elég szomorú hogy sajna nem bejelentéssel foglalkoztatják az embert s aki dolgozni akar megélni azt büntetik meg….. aki meg milliárdos kárt okozott családok házai úsztak el életek mentek tönkre …. vörös iszap ügy nincs felelős!!! Táppénz vagy legalább szabadságpénz nincs órabér 400 ft vagy nagyon jó esetben 500. Telephelyek őrzése fűtés nélkül – 3 -7 fokban télen….. üzemanyag pénz?? álld magad … aki meg napszámba jár 600ft 700 ft az órabér… s buta műveletlen ember megkapja pénzt semmi felelősség persze-…..

 15. Auliczki Albert szerint:

  Ezt ennéljobban framatizálni nem kell,ezaz igazság ezt választotta ez a nép a nemzet ez Ellen csak ök tudnának tenni,ha nekik nem volna jó de igy látszik a többség nagyon jól âll amyagilag gazdasâgilag ök minmindennelmrg vannak elégedve akkor most mi van ?

 16. Tibi szerint:

  Pontosan azèrt csinàljàk amit csinàlnak mert hagyjàtok! Ha lenne egy minimàlis összefogàs gond nèlkül bàrmelyik cèget rà lehet venni az órabèrek emelèsère! Nem sirànkozni kell cselekedni!

 17. Gera Mihály szerint:

  Valamit azért tenni kellene, mert ha csak így beszélünk róla akkor semmi nem történik.
  A vezetők tisztába vannak azzal, hogy egyszer abbamarad a panaszáradat, és minden marad a régibe

 18. Berényi Gabriella szerint:

  Én is a szakmában dolgozom mi papíron kapunk emelést de a fizetésünk nem emelkedik, már öt-éve. Ez a pénz csak éhen halni elég nem pedig családot eltartani. Mi kértünk emelést és közölték, hogy nem kapunk. Igaz nekünk fizetik a szabadságot és a táppénzt de ez így akkor se fer senki fele ki ebben a szakmában dolgozik. Csak ugy érnénk el valamit ha össze fognánk és közölnénk ennyi pénzért nem vagyunk hajlandók dolgozni mert mi is emberek vagyunk szülök és érző emberek akikbe senki ne törölje bele a lábát.

 19. Gipsz Jakab szerint:

  Èn már jo pár éve egy cégnél vagyok. A kezdetekben bejelentve 780ft os orababérben dolgoztunk. Már hat éve a bérünk le lett véve 292ft ra
  Azóta nem is vagyunk bejelentve. A fönőkünk minden évben új mercivel jár. Egy évben hatszor megy nyaralni a kanári szigetekre. Elején még 18 an voltunk mostanra 3 an maradtunk ugyanannyí munkára. Havi hetvenért. A családom minden másnap este lát mert minden másnap 24 oràzunk

 20. zoli szerint:

  Igaza van Tibinek no para csak rajta ha nem mèg mindig ott a lehetőség a 400 órára

 21. Pista szerint:

  Kedves Vagyonőrök! Ti, akiket folyamatosan kizsákmányolnak miért nem tesztek feljelentéseket azok ellen akik titeket halálra dolgoztatnak? Ne féljetek atól, hogy kirúgnak, fel kell őket jelenteni feketemunka és minden más munkatörvénykönyvével ütköző eljárás miatt! Mert amíg lesz olyan birka aki “szaré-hugyé” elvállalja a melót, addig nem lesz jobb! De ha elkezdődne a feljelentgtés előbb utóbb kénytelenek lennének változtatni a módszereiken.

  • Anna szerint:

   Kedves Pista!Nagyon igazad van,csak nem olyan egyszerű.Év eleje,természetesen adóbevallás.Pénzmegtakarítás miatt kértem az Apeh-et készítse el az adóbevallásom.Hát nagy fába vágtam a fejszém.Igaz,hogy bejelentettek(3CÉG),de mennyire az kérdés.Semmilyen járadékot nem fizettek utánam.Most van könyvelőnél a cégek által kiadott bevallás.Ha nem lesz továbbra is bejelentés,AKKOR INDÍTHATJA MEG AZ APEH A VIZSGÁLODÁST.Mennyi időt vesz igénybe, ki tudja.Igaz,hogy én sem kaptam semmilyen pótlékot.Reklamálsz,mehetsz.Valljuk be nem olyan könnyű munkát találni,mint ahogy mondják.Egy lehetőség marad.Keresel egy másik munkahelyet,felkeresel egy ügyvédet és perelsz.Természetesen megnyered,de1-2évedbe kerül.Üdv.

 22. Király Krisztián szerint:

  Nem láttam olyan hozzászólást amivel Vagyonőrként ne értenék egyet az előttem szólók sokaságával!Azt látom tapasztalom hogy csak az állami dolgozókat veszik ember számba és ott is panaszkodnak a minimálbért keresők akik szabadságot fizetett ünnepet kapnak és max 168 órát dolgoznak.

 23. Eperjesi mihály szerint:

  úgy tudom a vagyonvédelmi cégeknek a minimál 1800 ft.-os órabért fizetik, ez törvényileg lett szabályozva.Miért nem hat oda a kamara, hogy a viszont vállalkozóknak is legyen megállapítva egy elfogadható minimálbér, ami közzé van téve.Persze miért is hatna oda, hiszen a kamarában is olyan cégtulajdonosok vannak akiknek nem érdekük.

  • Karesz szerint:

   Rosszul tudod Mihály és még itt páran! A kötelező minimális vagyonvédelmi szolgáltatási rezsióradíj csak tervezet!!!Sajnos ezzel még Német Ferenc a kamara elnöke sincs tisztában!

 24. andika szerint:

  Mindenki csak sír, panaszkodik. Kivétel a fegyveres testületek nyuggerjai, akik felveszik a járadékot (120 e-300e-ig). Na, ha ezek nem lennének, talán más is rendesen kereshetne. Persze, ők is csak a lehetőséggel élnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.