AZ ŐR, AKI ÉVEK ÓTA NEM VOLT SZABADSÁGON

Eléggé elterjedtnek mondható az a jelenség, hogy az őröket foglalkoztató munkaadók – a munkavállalók és a hatóságok felé egyaránt – gyártják a szebbnél szebb szerződéseket, bérjegyzékeket és egyéb csilivili papírokat, melyekkel csak egyetlen egy gond van (igaz az elég nagy), mégpedig az, hogy gyakran nem sok közük van a valósághoz.

A következő levelet azért közlöm le, mert nem tartom kizártnak, hogy sokan nem is tudnak arról, hogy hasonlóan jártak, mint a levél írója. (Az a fajta simlizés, amiről szó lesz – a jellegéből adódóan – nem azonnal bukik ki.)

Levél: ”Még a nyár elején kaptam egy levelet az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól, hogy egyeztessek adatot velük, hogy eddig kinél, hol és mennyit is dolgoztam.  A meglepetés akkor ért, amikor már majdnem a vaskos paksaméta végére értem, megdöbbenve láttam, hogy az utóbbi években negyed-, félévente rendszeresen fizetés nélküli szabadságon voltam, legtöbbször  1, de volt hogy 3 hónapot is.  Ha összeadom, akkor összesen majdnem másfél évet. Úgy látszik, hogy így jelentethettek le, hogy ne kelljen utánam fizetniük semmi járulékot.  Azt tudni kell, hogy ezen idő alatt mindvégig ugyanannál a vállalkozónál voltam, csak a megjegyezhetetlen nevű kölcsönzők és egyéb gittegyletek változtak néhány havonta. Ilyenkor természetesen mindig új szerződést kaptunk.

Mióta biztonsági őrként dolgozom nemhogy fizetés nélküli szabadságon, de még másmilyenen se voltam. Nincs olyan hónap, hogy ne dolgozzak minimum 300 órát, azért, hogy valahogy kijöjjek a fizetésből.

Ha nem jön ez a levél, akkor fel se tűnik, hogy gond van, pedig az interneten rendszeresen megnéztem a biztosítási jogviszonyomat. Cukorbeteg vagyok, így viszonylag gyakran kell orvoshoz járnom, egy kisebb balesetem miatt pedig pár napot kórházban is voltam, de még ott se jelzett pirosat a lámpa, nem jelezte, hogy gond lenne a biztosításommal.

Mivel május végén munkahelyet váltottam, egy másik cégnél vagyok diszpécser, ezért sokáig gondolkodtam, hogy mit is csináljak. Aztán úgy döntöttem, hogy nem keresem fel és nem kérdezem meg a volt főnökömet, hogy ez mégis hogy történhetett meg. Csak hazudna, nincs kedvem felidegesíteni magamat, még a végén szívroham miatt kórházban kötnék ki vagy a rendőrség vinne el, mert összeverekednénk. Van nekem bajom e nélkül is.

Most nekem kell bizonygatnom, hogy a vitatott idő alatt is dolgoztam. A nyugdíjfolyósítóban is úgy néznek rám, mint egy potenciális csalóra.”

Kedves Olvasó! És te mit gondolsz a levélben olvasottakról? (Ha hozzászólást írsz, akkor azt kulturált hangnemben tedd! Tartózkodj a – cégeket, személyeket – sértő, rágalmazó beírásoktól, mivel azok esetleges jogi következményei téged terhelhetnek! Köszönöm! 🙂 )

22 Responses to AZ ŐR, AKI ÉVEK ÓTA NEM VOLT SZABADSÁGON

 1. Koczka István szerint:

  Üdv,sajnos én is hassonlo cipöbe járok,évek ota se szabi,se semmi.Ja,persze a bérpapiron és a hivatalos helyeken minden csilli villi,most is mütétre kéne mennem de inkább kivárok mivel arra az idöre még fizu se jár,maksz táppénz de avval kitürülhetem a sejhajomat,finoman fogalmazva.még annyit a munkahelyemröl név nélkül,családi vállalkozás,és egy sertés vágohid,és ezzel elmondtam mindenk.a körülményekröl meg ne is beszélve,itt kaptam lágyék sérvet is és ezzel kéne mütétre is mennem,de ha mondom még be is töröm a fejüket.Sajnos váltani se tudok,kis falu,kis közösség,város meg messze van.

  • boár szerint:

   Sajnos ezt meg lehet csinálni Magyarországon az a Vagyonőrök el el mondom azt is hogy miért mert az Őrök sajnos nem állnak ki egymásért mert mindenki félti az a nyomorult Nettó 450.ft óra bért vagy amit meg kap én Portás és Járőrként és Kutyásként őrként dolgozom veletek együtt éjbért szarért húgyért 24 órából 6 órát járőrízünk a Kutyával 2, órát nélkül kutya nélkül 6 Km Hosszú a Járőr út vonal úgy hogy nem lehet unatkozni és aha Portán vagy szót érteni éjszaka a sok hülye idegbeteg Ruszki és egyéb Kamion sal hogy csak úgy jöhet be ha tud mondani vagy mutatni egy olyan számla levelet amin cím valóban létezik na nehezen szót lehet velük érteni de itt van sok szemét meg bízó a ki leszarja a betörés jelzéseket és a többi meg hogy az Őr durva mert nem voltam hajlandó be engedni amig le nem egyeztem az engedélyt és a rendszámát a sha nem lát ott Puncsós ismerősének gusztustalan aljas módon beszélnek és viselkednek az Portások al és Járőrök el és persze mindig vi vagyunk a szemetek egy éles példa kolegám rá mert szólni ügyfélre hogy legyen szíves ne kerülje ki a sorompót, legyen.szíves mert este mindenki rendszer alapján lehet ki és be léptetni a fő tulajdonos kérésére erre válasz oké be engedsz vagy nem oké nem rendben van nagy fékcsikorgatás a gyökér el ment és másnap be panaszolta a nagy főnöknél hogy az ŐR AGRESZÍVEN Lépet föl vele szemben ami nem igaz 24 hónap ig becsületesen végezte munkáját minden meg csinált ezért a nagyon kevés bért ért szabadságon sohas nem volt velem együtt sem beteg szabadságon sem milyen sem velem együtt amikor meg kérdeztük közösen hogy ennyi évek
   után nem kaphatnák legalább egy fizetett szabadnapot a válasz egyszerű és tömény hazugság volt hogy a Vagyonvédelmi dolgozók nem kapnak se hol sem ilyen fizette szabadságot sem táppénzt semmit sem csak fizetés kézbe mert nem jár kész akkinek nem teszik 10 év után is ki rúgja azt mehet a só hivatalba bezzeg ha nincsen ember ugráltatják az embert össze vissza 36 órákba és a többi de ezt sajnos igy van minden hol hogy bár mit meg tehetnek lenne egy pár normális velős ellenőrzés sok ilyen szemét férge rabszolgatartó ki hullana itt csak egyet lehetne csinálni egységesen szembe szállni velük fel venni a kapcsolat ligaszakszervezetel és ki menni minden hol az országban egy 48 órás figyel felhívó országos sztrájkra hogy mitt csinál velünk a rohadt kamra és sok álszent munkáltató 600 ezer embernek a szavát nem lehet csak úgy semmibe venni ha nem sikerül ki kel menni Ausztriába dolgozni ott egy takarító vagy munkanélküli jobban keres mint mi amikor ki jött egy német barátom hozzánk vendégségbe ő nek is ez a szakmája csak szó szerint leset hogy jól hal mondta hogy miért nem teszünk panaszt azt mondta hogy ha enek csak 10 százalékát meg mernék csinálni a Németországi Vagyonvédelmi cégek ott nem csak hogy sztrájk lenne ha nem fegyveres harc hát igen jól mondta németet barátom gyengék be szarik vagytok ha nem álltok ki magatokért és egymásért mindenki csak ki használni fog benneteket hát igen 100% igaz volt tudtam én nagyon jól hogy igaz van mert ha csak egy kicsit is engedsz véged van mint a botnak és igen vér szemet kapnak főnök ha látják hogy nem álltok ki egymásért mert igen a bérek el meg osztják a kisembereket egymás ellen fordítanak bennünket hogy bezzeg Pali bácsi nettó 400 forintos órabért gjázik 60 évesen te meg nem vagy rá képes fel vesz helyedre 10 Pali bácsit ez nagy baj hogy Pali bácsi aki nyugdíjas rá van kényszerülve mert kevés
   a nyugdíja és van sok nyugdíjas munkatársam amelyik sok 20 évest le köröz munkában mert jobban figyel kutyázik és jobban tud kommunikálni mert már van rutinja csak már
   minden ki ő is bele fáradt ebbe a kényszer jó pofizásba amikor ki jön vala
   melyik nagy vezér meg kérdezi hogy minden rendben van semmi sincsen ebben szakmában
   rendben MERT AZ IGAZSÁGBÓL ELVESZT AZ I BETŰ HELYET MARADT GAZSÁG NA ENNYIT TÖBBIT AZ ŐR SZOBÁN EGY SZŐKÉVEL ÜDV MINDEN KINEK Boár Péter

 2. Bíró Lajosné szerint:

  Ez így igaz ahogy le van írva!

 3. Molnár szerint:

  Sajnos a vagyonvédelmi cégek az esetek kb. 90%-ban igy foglalkoztatják öket.Ezért még a kamara is szép összeget lehúz tölük.A fizetés zsebböl-zsebbe,ez bevett szokås náluk.SENKI nem ellenörzi ezeket a cégeket rendesen.Több százmillió marad adòzatlanul a vållalkozók zsebében.Hol van ilyenkor a Vagyonvédelmi Szakmai Kamara?

  • Fatalin Csaba szerint:

   Hogyan lehet a kamarát számon kérni,mikor a vagyonvédelmi cégek vezetői,rokonai töltik be ezeket az állásokat.Milyen érdek képviselet ,csak a pénzbehajtás hogy legyen nekik miből dőzsölni,a vagyonőr meg le van sajnálva.

 4. Imre szerint:

  Sajnos azt kell mondanom, hogy aki biztonsági őrnek áll, az tisztában van ezekkel a dolgokkal! Nem hiszem, hogy bárki azt képzeli; hogy ebben a szakmában, rendben megy valami! Kezdetnek ott van, hogy boldog-boldogtalan megszerezheti a vizsgát! Semmi követelmény nincs!! Csak az számít, hogy kifizessék a tanfolyamot! Eme cikk írója is cukorbeteg! Elég komoly betegség! Mégis 300 órákat dolgozik! Ez felelötlenség!! Elhígult szakma, nyomorult bérek!

 5. Bagi Csaba szerint:

  Ugyan így jártam

 6. Kiss Zoltán szerint:

  Akinek ez a probléma az keresse a Független Vagyonvédelmi Szakszervezet elnökét

 7. Hidasi Iszván szerint:

  Sajnos ez ellen nem lehet semmit csinálni.Vagyis csak eggyet befejezni az őrködést.23-év 4-cég elég volt.

 8. Tündi szerint:

  Sajnos én már 4éve ebben vagyok!Másik munkahely váltást szeretnék,de nőként ebben a szakmában nem igazán könnyű!Meg ugye a legtöbb helyen ez a helyzet! 🙁

 9. Hubert Csilla szerint:

  Sajnos egyet kell, hogy értsek. A fiam is biztonsági őr, de még egy nap szabadságot sem kapott évek óta. A foglalkoztató cég neve állandóan változik, ilyenkor új szerződéseket írnak. Azóta megnősült, jól jönne pár hét szabadság a nyaralásra, de nem adnak. Sajnos nem hagyja ott őket, mert “hűséges”. Senki nem fogja neki megköszönni.

 10. laca szerint:

  arról ne is beszéljünk hogy több mint két éve ott hagytam a céget de azóta is sokadszor szólít fel a NAV a tanukénti adatszolgáltatásra… jó rendszer 3 igazgatóság nyomoz ugyanazon emberke után akit egymásközt nem tudnának leegyeztetni??? mi meg hazudjunk reggel, délben és este…

 11. Sárvári Rabszolga szerint:

  Akkor nem elég rutinos cégeknél dolgoztok.
  Nálunk lehet szabadságra menni.
  Csupán az a nagy probléma, hogy pár havonta változnak az “alvállalkozók”
  a jogviszonyunk rendezett, tehát nem derül ki pl. az orvosnál, hogy gáz lenne.
  Ellentétben a járulékokkal gond van. A nyugdíj intézetnél pl. nincs nyoma annak, hogy dolgoznánk, ez sajnos csak akkor derült ki, mikor egy munkatárs közeledett a nyugdíjazáshoz és megkapta az egyeztetőt. Azt senki nem tudja, hogy a be nem fizetett járulékok miatt kevesebb ellátást fogunk-e kapni. Egyesek szerint ha van bérpapír, szerződés, vagyis tudjuk igazolni, h tőlünk levonták nem lehet probléma.
  Aztán van olyan vélemény is, hogy csupán azt nézik, h kinek mennyi van befizetve, osztanak szoroznak és ez alapján fogja kapni az ellátást.
  Az egészben az a pláne, hogy pár havonta mikor ezek a cégek megszünnek az adóhivatal nyomoz, papíron mindenkit kihallgatnak, hogy kik is üzemeltetik a cégeket. Évek óta ugyan az a pár személy tölti be a vezetőséget, mégse történik semmi…
  Jah és még a fizetést is utalással kapjuk. Csupán utaztatják a pénzt.

 12. Novák József szerint:

  Nohát talán éppen ezért van meg nekem évekre visszamenőleg az összes szerződés és jelenléti ív, velem ne szarakodjon senki utólag. Aztán jött már nem egy megkeresés (NYUFI, NAV stb.), hogy ekkor és ekkor kinél és mit dolgoztam én meg voltam olyan gyökér, hogy küldtem mindent ami van. A hülyék a túloldalon laknak…

 13. kreisz istván szerint:

  6 év alatt 13 melohej.Este az Y cégnél végeztem reggel a Z cég volt a munkáltatom
  Szerzödés volt persze..vezetöség a régi
  Bejelentett székhely nem is létezett néha..
  Fizetés utalva egy része a másik rész a WC-ben!!! lett átadva
  NAV vizsgálatrol ellenörzésekröl elöbb tudtak mint az ellenörzö szerv
  24 orás szolgàlat után a két nap pihenöt irták szabadságnak
  Maffia az egéssz..

 14. Mazsi szerint:

  Én is így vagyok. 3 éve nem voltam fizetett szabin. Ha hiányzom levonják, mivel fele fizetésem zsebre kapom. 6 órásként vagyunk bejelentve. Műtétre mennem kéne már két éve. Epekő. Talán nem lesz baj. Ha hiányzom két hétre ki fizeti ki a hitelem, mivel akkor minusz 50 ezrem lenne. De a szerződésem supi. És minden hónapban megyek szabira a papírom szerint.

 15. Sz.hely szerint:

  Mazsi!
  Nem vas megyei vagy véletlenül?

 16. Zoltán szerint:

  Sostáfrsak!!Amig pintér olajkirály kezében van a szakma ,ez ÍGY IS LESZ!!!

 17. Laci szerint:

  Èn több mint 11ève dolgozom a cègemnèl,plusz mèg rendezvènyre is jàrok nekik.SOHA nem voltam beteg,SOHA nem voltam szabin,mert NINCS!!Nem jàr nekünk semmi,ha szòlunk neki ezekèrt akkor nem kötelező itt dolgozni màr mondtam nekteket kapjuk a pofànkba.De most is 3hònapot vàrtunk az ùj kolegàra,aki mèg nem is biztos hogy itt marad.

 18. Sz.hely szerint:

  Igen. A szájuk az nagy.
  Aztán mikor valahova ember kell hirtelen akkor tudnak ám könyörögni.
  Nálunk is, egyszer azt mondják, hogy “akkor veszünk fel helyetted valakit”
  Máskor meg sajnáltatják magukat, hogy nincs normális őr, akár 40.km.ről is hajlandóak “utiköltséget” fizetni.
  Szomoru, hogy én is 12éve nekik dolgozok, normálisan, jól kijövök a megbízókkal 400-430ft.os órabérért. Felvesznek valami “csavargót” ő is úgyanazt kapja. A nyilvánvaló félig bejelentésekről, rövid időn belül csődbe menő cégekről ne is beszéljünk.

 19. Tóth János szerint:

  A kamara minden létező dőntéshozót megkeresett a foglalkoztatást javító törvénytervezetével . Sajnos a jelen helyzetben valóban nincs törvényalkotói szándék a javaslatok
  befogadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.